Yaşamı ve sanatçı kişiliği ile Nihat Kaya
Nihat Kaya with life and artistic personality
  1. Tez No: 574977
  2. Yazar: AYKUT ALP TETİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜNAL İMİK, DOÇ. DR. SİNAN HAŞHAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Nihat Kaya, Geleneksel Türk Halk Müziği, Derleme, TRT, Nihat Kaya, Traditional Turkish Folk Music, Compilation, TRT
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Müziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Geleneksel Türk Halk Müziği“GTHM”nin Türk halkının çeşitli duygularını (aşk, sevda, gurbet, kahramanlık vb.) anlatan, geçmişten günümüze kadar uzanan bir kültür öğesi olduğu ve bu anlamda büyük önem taşıdığı düşünülmektedir. Bu değerli kültürel mirasın tanıtılması, korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasına yönelik çeşitli çalışmaların yapıldığı bilinmektedir. Nihat Kaya'nın da bu alanda ki çalışmaları ile halk müziğine ışık tutan şahsiyetlerden biri olduğu, yaşamı, sanatçı kişiliği ve eserlerinin incelenmesinin büyük önem taşıdığı düşünülmektedir. Bu araştırma, betimsel bir nitelikte olup durum tespiti yapmaya yöneliktir. Araştırma sürecinde Kaya'nın derlediği ve TRT Türk Halk Müziği repertuvarında kayıt altına alınmış eserlerin belirlenmesi amacıyla dijital ve yazılı kaynak taraması yapılmıştır. Bunun yanı sıra, Kaya'nın kendisi ve kendisini tanıyan yakın çevresi ile kişisel görüşmeler gerçekleştirilerek araştırmanın daha net bir şekilde ifade edilmesine hassasiyet gösterilmiştir. Bu süreç içerisinde yine sanatçıya ait olduğu tespit edilen ve TRT repertuvarında kayıtlı bulunan derlemeleri içerik analizi yoluyla detaylı bir incelenmeye tabi tutulmuştur. Yapılan incelemeler sonucunda, elde edilen verilerin daha kolay anlaşılabilmesi amacıyla çeşitli tablolar oluşturulmuş ve yorumlanmaya çalışılmıştır. Araştırma doğrultusunda başlıca: Nihat Kaya'nın yaşamı, sanatçı kişiliği, derlemeci özellikleri ile topluma iyi bir örnek teşkil ettiği, GTHM'nin tanıtımına ve gelecek kuşaklara aktarılmasında çok önemli katkılar sağladığı, TRT Türk Halk Müziği repertuvarında kayıtlı eserlerinde Hüseyni makam dizisinin ağırlıkta olmasına rağmen bir çok makam dizisine sahip eserlere de yer verildiği, dokuz zamanlı usullerin çoğunlukta olduğu, derlemelerin genellikle Manisa iline bağlı Soma kazasından olduğu, eserlerin içerisinde çok çeşitli türlerin bulunduğu ve çoğunluğunla“La”karalı eserlere yer verildiği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is thought that Traditional Turkish Folk Music is a cultural element that tells the various emotions of the Turkish people (love, affection, expatriate, heroism, etc.) and it has great importance in this sense. It is known that various studies have been carried out to promote, preserve and transfer this valuable cultural heritage to future generations. It is thought that Nihat Kaya is one of the personalities who shed light on folk music with his works in this field. Also, his life, personality and the analysis of his works have great importance. This research is descriptive and it is aimed to make due diligence. During the research process, digital and written sources were searched in order to determine the Works compiled by Kaya and recorded in TRT Turkish folk Music repertoire. In addition, personal interviews were conducted with Kaya and his close acquaintances, and sensitivity was given to Express the researc more clearly. In this process, the compilations which were found to belong to the artist and registered in the TRT repertoire were subjected to a detailed examination through content analysis. As a result of the researches, various tables were created and interpreted in order to understand the data more easily. According to the research, it is concluded that Nihat Kaya is a good example to the society with his life, artistic personality and compiler characteristics and he has made significant contributions to the promotion of Traditional Turkish Folk Music and to transfer it to future generations. In addition, it is seen that the Works recorded in TRT Turkish Folk Music repertoire are composed of works with a lot of makam series although the hüseyni makam series is predominantly. It is concluded that the nine-time procedures are the majority, the compilations are generally from Soma district of Manisa province, the Works contain a wide variety of genres and the majority of them include“La”deciduous Works.