Güzel sanatlar fakültesi müzik bölümü öğrencilerinin piyano çalışma alışkanlıklarını etkileyen faktörler
The factors affecting the piano student habits of the faculty of fine arts department of music
- Tez No: 575019
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN BAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Piyano Çalışma Alışkanlığı, Piyano Eğitimi, Çalgı Eğitimi, Piano Study Habits, Piano Education, Instrument Training
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Performans Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Piyano çalışma alışkanlığı bir müzisyen ve müzik eğitimcisinin yetiştirilmesinde önemli bir unsur olarak karşımızda çıkar. Piyano çalışma alışkanlığı, müzik eğitimcisinin ya da müzisyenin eğitim sürecinin ne kadar başarılı geçeceği, eğitim süreci sonunda ne kadar usta bir müzisyen ya da öğretmen olunacağının bir göstergesi olarak düşünülebilir. Bu bakımdan önemli bir eğitim unsurudur. Bu çalışma, piyano çalışma alışkanlığının hangi değişkenlere göre farklılaştığının tespit edilmesi genel amacıyla kurgulanmıştır. Piyano çalışma alışkanlığının hangi değişkenlere göre farklılaştığının tespiti konusunda ilişkisiz değişkenler olarak haftalık piyano çalışma süresi, cinsiyet, sınıf düzeyi, yaş düzeyi, okunmakta olan lisans programı türü, ana çalgı türü değişkenleri seçilmiştir. Piyano çalışma alışkanlıklarını ölçmek üzere 7 alt ölçekten oluşan 5'li likert tipi bir ölçek geliştirilmiştir. Ayrıca çeşitli demografik özelliklerin tespiti için bir anket geliştirilmiştir. Hazırlanan anket ve ölçek örneklem grubunda yer alan 2018-2019 eğitim öğretim yılında Türkiye'de 4 farklı üniversitenin güzel sanatlar fakültesinin müzik ile ilgili bölümlerinde eğitim görmekte olan 188 öğrenciye uygulanmıştır. Toplanan veriler istatistiksel fark testlerinden ilişkisiz grup t testi, Kruskal Wallis testi ve Bunett T3 ve Tamhane post-hoc testleri ile analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre piyano çalışma alışkanlıkları ölçeği puanları bakımından cinsiyete ve yaş düzeyine göre anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Piyano çalışma alışkanlıkları puanları haftalık piyano çalışma süresi, sınıf düzeyi, okunmakta olan lisans programı türü, ana çalgı türüne göre farklılaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
The habit of playing the piano is an important element in the training of a musician and music educator. The habit of playing the piano, how successful the educational process of the music educator or the musician will be, can be considered as a sign of how to become a master musician or teacher at the end of the training process. In this respect, it is an important training element. This study is designed to determine the piano study habit differentiated according to which variables. Piano working time, gender, grade level, age level, type of undergraduate program being read, type of master instrument, and main instrument type variables were selected as variables that are not related to determining the variables of piano study habit. A 5-point Likert-type scale consisting of 7 subscales was developed to measure piano study habits. In addition, a questionnaire was developed for the determination of various demographic characteristics. Situated in the sample group prepared questionnaires and scales in the 2018-2019 academic year 4 different fine arts universities in Turkey was applied to 188 students who are studying in the relevant sections of the music faculty. The collected data were analyzed by unrelated group t test, Kruskal Wallis test and Bunett T3 and Tamhane post-hoc tests. According to the obtained results, there was no significant difference between the piano study habits scale scores and gender and age. Piano study habits scores vary according to weekly piano working time, grade level, type of undergraduate program being read, main instrument type.