15-45 yaş hamile kadınlarda toxoplasma seroprevalansının indirekt hemaglutinasyon yöntemiyle araştırılması
The investigation of the toxoplasma seroprevalance in 15-45 ages pregnant women with indirect hemaggulutination method
  1. Tez No: 575247
  2. Yazar: AHMAD VADAH JANOUDI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEKİN KARSLIGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Toxoplasma, İndirekt Hemaglutinasyon, Seroprevalans, Toxoplasma, Indirect Hemagglutination, Seroprevalence
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
15-45 yaş arasındaki hamile kadınlarda Toxoplasma seroprevalansının indirekt hemaglutinasyon yöntemiyle tespit edilmesi amacıyla yapmış olduğumuz çalışma kapamında Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğine başvuran 100 kadından alınan kan örnekleri incelenmiştir. Toxoplasma pozitifliğinin tespit edilmesinde indirekt hemaglutinasyon yöntemi kullanılmıştır. Daha sonra gebelerin laboratuvar testleri araştırılmış, bulunan ELISA sonuçları ile de sonuçlarımız karşılaştırılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen veriler SPSS 18.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Yapmış olduğumuz çalışmada Toxoplasma seropozitifliği indirekt hemaglutinasyon yöntemiyle %13 olarak saptanmıştır. Aynı kişilere ait dosyalar veri tabanından incelendiğinde ELISA yöntemiyle toxoplasma IgM pozitifliğinin %11 olduğu görülmüştür. Yani çalışmada İHA yöntemiyle pozitif olarak saptanan 13 hastanın 11'inin (%84.61) ELISA IgM sonuçlarının pozitif olduğu, 2 hastanın (%15.39) ise negatif olduğu görülmüştür. Yapılan istatistiksel analizler neticesinde hem indirekt hemaglutinasyon testi hem de ELISA sonuçlarının yaşa göre anlamlı farklılık arz etmediği, bununla birlikte yaştaki artışa bağlı olarak Toxoplasma pozitifliğinin arttığı görülmüştür. Çalışmadan elde edilen sonuçlar dikkate alındığında Toxoplasma seroprevalansının bölgemizde seroprevalansının yüksek olmadığı görülmüş, uygulanmasının kolay ve cihaz gerektirmemesi nedeniyle indirekt hemaglutinasyon yönteminin Toxoplasma tanısında her yerde rahatlıkla yapılabilir ve güvenilir bir test olduğu düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
In order to determine the seroprevalence of Toxoplasma in pregnant women aged 15-45 years by indirect hemagglutination method, blood samples taken from 100 women who applied to Gaziantep University Şahinbey Research and Application Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology were examined. Indirect hemagglutination method was used to determine toxoplasma positivity. Then, laboratory tests of pregnant women were searched and ELISA results were compared with our results. The data obtained from the study were analyzed with SPSS 18.0 package program. In our study, Toxoplasma seropositivity was found to be 13% by indirect hemagglutination method. When the files belonging to the same people were examined from data, it was found that the ELISA method and the IgM positivity were 11%. As a result of our study, ELISA IgM results were positive in 11 (84.61%) of 13 patients who were found to be positive by IHA method and negative in 2 patients (15.39%). As a result of statistical analysis, it was observed that both indirect hemagglutination test and ELISA results did not show significant difference according to age, however, Toxoplasma positivity increased due to increase in age. When the results obtained from the study were taken into consideration, seroprevalence of Toxoplasma was not high in our region. Indirect hemagglutination method was thought to be a reliable and reliable test everywhere in Toxoplasma diagnosis because it is easy to apply and does not require device.