Sosyal güvenlik çalışanlarında motivasyonun örgütsel bağlılığa etkisi ve Sosyal Güvenlik Kurumu Ankara İl Müdürlüğü'nde bir uygulama
The effect of motivation on organizational commitment in social security employees: Social Security Institution Ankara provincial directorate
  1. Tez No: 575649
  2. Yazar: MEHMET ŞAHİN KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Public Administration, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Örgütsel Bağlılık, Sosyal Güvenlik, SGK, Motivation, Organizational Commitment, Social Security, SSI
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
“Sosyal Güvenlik Çalışanlarında Motivasyonun Örgütsel Bağlılığa Etkisi ve Sosyal Güvenlik Kurumu Ankara İl Müdürlüğü'nde Bir Uygulama”Yüksek Lisans Tezi, Kırıkkale, 2019. Bu araştırma Sosyal Güvenlik Çalışanlarında Motivasyon ve Örgütsel Bağlılık düzeylerinin belirlenerek Motivasyonun Örgütsel Bağlılığa Etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma evrenini Sosyal Güvenlik Kurumu Ankara İl Müdürlüğü bünyesinde çeşitli unvanlarda görev yapan çalışanlar oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında tüm evrene ulaşılmaya çalışılmış olup, 292 kişiden geri dönüş sağlanmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmıştır. Örgütsel bağlılığı ölçmek için Allen & Meyer tarafından geliştirilen Örgütsel Bağlılık Ölçeği kullanılırken, yönetsel ve örgütsel motivasyon faktörlerinin ölçülmesi amacıyla literatür taraması sonucu oluşturulan anket formu kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve t testi analizleri kullanılmıştır. Ayrıca faktör analizi, korelasyon analizi ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Analizler yüzde 95 güven düzeyinde 0,05 hata payı ile değerlendirilmiştir. Araştırmanın bulgularında motivasyon faktörleri ile eğitim düzeyi ve çalışma süresi düzeylerine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Örgütsel bağlılık faktörleri ile demografik özellikler arasında anlamlı bir farklılık tespit edilememiştir. Çalışmada örgütsel bağlılık ve motivasyon faktörleri boyutları arasındaki ilişkinin yönünü ve şiddetini belirlemek amacı ile çift yönlü Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Yapılan analiz sonucunda örgütsel bağlılık ile motivasyon faktörlerini oluşturan boyutlar arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Keskin, Mehmet Şahin“The Effect of Motivation on Organizational Commitment in Social Security Employees: Social Security Institution Ankara Provincial Directorate”Master's Thesis, Kırıkkale, 2019. This study was conducted to determine the levels of motivation and organizational commitment in social security employees and to investigate the effect of motivation on organizational commitment. The population of the research is composed of employees working in various titles within the Social Security Institution Ankara Provincial Directorate. The entire universe was tried to be reached and 292 return was gathered within the scope of the study. A questionnaire was used as data collection tool. The Organizational Commitment Scale developed by Allen & Meyer was used to measure organizational commitment while a questionnaire form, which was created after the literature review, was used to measure the managerial and organizational motivation .One-way analysis of variance (ANOVA) and t-test were used to analyze the data in addition to descriptive statistics. Also, factor analysis, correlation analysis and regression analysis were used. The analyzes were evaluated with a 0.05 error margin at 95 percent confidence level. In the findings of the study, it was found that there is a relationship between motivation factors and education level and seniority. A significant relationship between organizational commitment factors and demographic characteristics can not be founded. Bivariate Pearson Correlation Analysis was used to determine the direction and severity of the relationship between organizational commitment and motivation factors. As a result of the analysis, a positive significant relationship between the dimensions of organizational commitment and motivation factors is founded.