The influences of modernity on the architectural features of Libyan desert house case study-ghadames city
Moderninin etkinlikleri açık Libyan desert evinin mimari özellikleri örnek çalışma-ghadames şehir
- Tez No: 575891
- Danışmanlar: PROF. DR. NUR ESİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel Konutlar, Çağdaş Konutlar, Modernizm, Mahremiyet, Termal Konfor, Mekan Dizimi Yöntemi, Traditional Houses, Contemporary Houses, Modernism, Privacy, Space Syntax, Thermal Performance
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Bu çalışma geleneksel çöl evlerinin mimari özelliklerini araştırarak, Modernizmin Libya'nın Ghadames Şehri üzerinden etkilerini incelemektedir. Ghadames Şehri üst seviyede mahremiyet sağlamak ve çöl ikliminin zorlu etkilerinden en üst düzeyde korumak amaçlı olarak çamur ve ahşap gibi organic inşaat malzemeleri kullanılarak inşa edilmiştir. Bu konutlar eski şehrin % 80 ini oluşturmaktadır. Konut projelerinin seri üretimle üretilmesi sonrasında Ghadames evlerinin bazı özelliklerinin etkilendiği görülmektedir. Bu çalışma, seçilmiş geleneksel ve çağdaş konut örnekleri üzerinden mimari tarz, mahremiyet gereksinimi konusundaki kullanıcı tatmini ve geleneksel kerpiç konutların ve betonarme evlerin iklimsel performansından memnuniyet açılarından karşılaştırmalı bir incelemesini sunmaktadır. Örnekler üzerindeki benzerlikleri ve farklılıkları ortaya koymak üzere çeşitli metodolojiler uygulanmıştır. Bu metotlar, kullanıcılarla derinlemesine görüşmeleri ve anketleri içeren“sosyal araştırma”; iklimsel performansın ölçüldüğü ve mahremiyetin araştırılması için planların incelendiği“saha tespitleri”; verilerin analiz edildiği“mekan dizimi analiz yöntemi”dir.Mekan dizimi yöntemiyle UCL DEPTHMAP and AGRAPH teknikleriyle görülebilirlik ve görsel mahremiyet ölçülmüştür. Çıkartılan sonuçlar üzerinden geleneksel ve çağdaş konutların benzerlik ve farklılıklarına bakılmıştır. Bu tez beş bölümden oluşmaktadır: İlk bölüm literatür araştırmasına dayalı kuramsal bölümdür. Konu alanında yapılan diğer araştırmalar incelenmiştir. İkinci bölümde konut kavramı, modernite kavramıyla birlikte ele alınmıştır. Gelenekselden Moderniteye geçiş incelenmiştir. Üçüncü bölümde Ghadames şehri geleneksel konutlarının mimari özellikleri incelenmektedir.Dördüncü bölüm iç mekanda mahremiyet kavramı görsel bakımdan ele alınmakta, ölçümler sunulmaktadır. Karşılaştırmanın ikinci aşamasında termal performansları ölçülerek geleneksel ve çağdaş konutlarda iklim duyarlılığı bakımından karşılaştırmalar yapılmaktadır. Özetle, çalışma, çeşitli metodolojilerle elde edilmiş nitel ve nicel sonuçlara dayalı olarak Ghadames şehrinin modernizmin etkisindeki çağdaş konutları ile geleneksel konutları iç mekan mahremiyeti ve iklimsel konfor performansı bakımından karşılaştırılarak, gelecekteki konut tasarımları için çıkarımlar yapılmaktadır. Geleneksel konutların başarılı mimari özelliklerinin geleceğe aktarılması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the architectural features of traditional desert house and the influence of modernity on it in Ghadames city in Libya, where muddy-wooden old houses are built organically to provide high levels of private lifestyle and to protect their dwellers from harsh conditions of desert climate. These houses form about 80% of the old city. After the occupation of mass-production housing projects several features of houses in Ghadames have been influenced. The study presents a comparison between two samples of traditional houses and contemporary houses in terms of the architectural style, privacy satisfaction of occupants and thermal performance of muddy and concrete houses. Several methodologies were applied on the samples and their users to figure out if there are similarities or differences between samples. These methods are social survey which includes questionnaire and in-depth interviews with users, field survey for collecting climatic data and using Space Syntax UCL DEPTHMAP and AGRAPH for measuring visibility and visual privacy. The extracted results indicate whether traditional houses and contemporary houses are having similar features or not. The structure of thesis could divided into five chapters. First chapter is covering the theoretical part; chapter two includes the concept of house and modernity, or the house from traditionalism to modernism. Chapter three introduces the architectural features of desert dwellings in Ghadames. The fourth part presents an explanation of indoor privacy and its measurements in the samples. The second phase of the comparison is analyzing the climate responsivity by comparing the thermal performance of all samples. Shortly, the study attempts to observe qualitative and quantitative results that are extracted from methodologies and considered as indicators that show to what extent transforming from traditionalism to modernism (Modernity) has influenced the continuity of indoor privacy satisfaction and thermal performance within houses of Ghadames oasis.