Yetenek yönetimi uygulamaları algısı ile örgütsel bağlılık ilişkisinde işe cezbolmanın aracılık etkisi: Bankacılık sektöründe bir araştırma
The mediating role of work engagement between perception of talent management practices and organizational commitment: A research in the banking sector
  1. Tez No: 575959
  2. Yazar: ESRA SELEN ALTUG
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ŞEBNEM ARIKBOĞA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi, Yetenek Yönetimi, Örgütsel Bağlılık, İşe Cezbolma, Strategic Human Resource Management, Talent Management, Organizational Commitment, Work Engagement
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Günümüz iş dünyası hem çalışanlar hem de işverenler bağlamında önemli değişikliklere uğramıştır. Globalleşme, teknolojinin gelişimi ve bilgiye erişebilirliğin çok daha kolaylaşması sebebiyle iş dünyası bu değişikliklere ayak uydurmak zorundadır. Çalışanlar açısından, yeteneklerini kullanabilecekleri ve kendilerini geliştirebilecekleri, onlara anlamlı gelen işler ön plandadır. İşverenler açısından ise, yetenekli çalışanları bulmak ve onları elde tutmak sürdürülebilir rekabet avantajı elde etmek için en önemli unsur haline gelmiştir. Yetenek yönetimi, stratejik insan kaynakları yaklaşımlarından kaynak temelli yaklaşım ile temelleri atılan ve günümüzde insan kaynakları yönetiminin önemli bir konusu olan bir yönetim sürecidir. Yetenek yönetimi ile birlikte, çalışanların bağlılığı ve işe cezbolma seviyeleri de birlikte artan bir değere sahiptir. Yetenekli, örgütlerine bağlı ve işlerine cezbolmuş çalışanlara sahip olmak işletmelerin başarısına önemli derecede etki etmektedir. Aynı zamanda yaşadığımız hiper rekabet ortamı için de rekabet avantajı oluşturmaktadır. Yetenek yönetiminin verimli şekilde uygulanması, örgütlerine daha bağlı çalışanlar sağlamaktadır. Yine bu etki işe cezbolma seviyelerinde de görülmektedir. Bu kapsamda tezde Yetenek Yönetimi Uygulamaları Algısı ile örgütsel bağlılık ilişkisinde işe cezbolmanın etkisi incelenmiştir. Tez araştırması bankacılık sektöründe yapılmış ve analizler sonucu değerlendirme ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Today's business world has undergone significant changes in the context of both employees and employers. Due to globalization, technology development and accessibility of information, the business world has to keep up with these changes. In terms of employees, they can use their skills and develop themselves, things that are meaningful to them are at the forefront. In terms of employers, finding and retaining talented employees has become the most important factor to achieve sustainable competitive advantage. Talent management is a management process based on a resource-based approach from strategic human resources approaches and is now an important subject of human resources management. Together with talent management, employee commitment and work engagement are also increasing. Having employees who are talented, committed with their organizations and attracted to their jobs has a significant impact on the success of companies. It also creates a competitive advantage for our hyper competition environment. Efficient implementation of talent management provides more committed employees to their organizations. Again, this effect is seen in the level of work engagement. In this context, the effect of work engagement on the relationship between perception of talent management practices and organizational commitment was examined. Thesis research was conducted in the banking sector and the results of the analyzes were presented.