Sağlık Bakanlığı performansa dayalı ek ücret sisteminin sağlık çalışanları tarafından iş verimliği açısından değerlendirilmesi: Siirt Devlet Hastanesi örneği
Evaluation of supplementary wage system depend on pay for performance of The Ministry of Health of Turkey by health workers with respect to work productivity: Si̇i̇rt State Hospital case
  1. Tez No: 575979
  2. Yazar: SALİH ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM BOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Public Administration, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Performansa Dayalı Ek Ücret Sistemi, Verimlilik, Sağlıkta Performans Sistemi, Performance Based Supplementary Payment System, Productivity, Performance System in Health
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma, Sağlık Bakanlığı performansa dayalı ek ücret sisteminin (PDEÜS) sağlık çalışanlarının verimliliği üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Siirt Devlet Hastanesi'nde çalışan tüm hekim ve hemşireler oluşturmuştur. Çalışmada örneklem seçimine gidilmemiş olup araştırmaya katılmaya gönüllü, 51 hekim ve 84 hemşire oluşturmuştur. Araştırmada veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen, personelin demografik, mesleki bilgilerini, PDEÜS ve verimliliklerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşan Anket Formu kullanılarak toplanmıştır. Araştırmaya katılan sağlık çalışanlarının mesleki deneyim süreleri ortalama 7,30±4,23 yıldır. Katılımcıların çoğunluğu PDEÜS hakkında kısmen bilgiye sahip olduğunu ve büyük çoğunluğu PDEÜS politikasının kariyer hedefiyle uyumlu olmadığını belirtmiştir. Hemşirelerin“PDEÜS'ne bağlı çalışan kişiler arasında dayanışma olmamaktadır”ifadesine katılma düzeyi dahili alanda uzman hekimlerden tamamen yüksek bulunmuştur. Hemşirelerin“PDEÜS sadece uygulamada hatalıdır”ifadesine katılım düzeyi, pratisyen hekimlerden ve cerrahi alanda uzman hekimlerden yüksek bulunmuştur. Mesleki deneyim süresi 1-5 yıl arasında olan sağlık çalışanlarının“PDEÜS sadece uygulamada hatalıdır”ifadesine katılım düzeyi, 6-10 yıldır ve 11-15 yıldır deneyimli olanlardan yüksek bulunmuştur. Hemşirelerin“Sağlık Bakanlığı, Performansa Dayalı Ek Ödeme Sistemini geliştirmelidir”ifadesine katılma düzeyi, pratisyen hekimlerden ve dahili alanda uzman hekimlerden yüksek bulunmuştur. Mesleki deneyim süresi 15 yıldan uzun olan sağlık çalışanlarının“Sağlık Bakanlığı, Performansa Dayalı Ek Ödeme Sistemini geliştirmelidir”ifadesine katılma düzeyi, 6-10 yıldır deneyimli olanlardan yüksek bulunmuştur. Araştırmada elde edilen bulgular doğrultusunda; PDEÜS'nin Sağlık Bakanlığı tarafından yeniden gözden geçirilmesi, sağlık çalışanlarına PDEÜS hakkında detaylı bilgilendirilmelerin yapılması ve benzer çalışmaların daha geniş örneklem grubu ile yeniden yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the effect of the performance-based supplementary payment system (PBSPS) of the Ministry of Health on employee productivity. The population of the study consisted of all physicians and nurses working in Siirt State Hospital. In the study, no sample selection was made, and 51 physicians and 84 nurses volunteered to participate in the study. The data were collected by using a questionnaire developed by the researcher, which consisted of questions about the demographic, professional knowledge, PBSPS and productivity of the personnel. The average duration of professional experience of the health workers participating in the study was 7.30 ± 4.23 years. The majority of the participants stated that they had some information about the PBSPS and the majority of them stated that the PBSPS policy was not compatible with their career goals. The level of participation of the nurses in the statement“There is no solidarity among the people working under PBSPS was found to be completely higher than the doctors in the internal field. The level of participation of the nurses in the statement ”PBSPS is wrong only in practice uştur was found to be higher than general practitioners and surgeons. The level of participation of health workers with a professional experience of 1 to 5 years in the statement "PBSPS is wrong only in practice, was found to be higher than the ones experienced for 6-10 years and 11-15 years. The level of participation of nurses in the Ministry of Health was found to be higher than general practitioners and internal physicians. The level of participation of health workers with a period of professional experience of more than 15 years Ministry of Health should develop Performance Based Supplementary Payment System, was found to be higher than the ones experienced for 6-10 years. According to the findings; It may be recommended that the Ministry of Health revise PBSPS, provide health workers with detailed information about PBSPBS and re-conduct similar studies with a larger sample group.