Comparision of Virginia Woolf and Joumana Haddad as angry women
Öfkeli kadınlar olarak Virginia Woolf ve Joumana Haddad'in karşılaştırılması
  1. Tez No: 576071
  2. Yazar: ZEYNEP KARAOSMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GILLIAN MARY ELIZABETH ALBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Victoria Kadınları, Arap Kadınları, Mücadele, Kimlik, Ataerki, Victorian Women, Arab Women, Struggle, Identity, Patriarchy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma, Virginia Woolf'un A Room of One's Own (1929) ve Joumana Haddad'ın Confessions of an Angry Arab Woman, I Killed Scheherazade (2010) eserleri ışığında, Victoria dönemi İngiltere'sinde yaşayan kadınlar ile günümüz Arap dünyasında yaşayan kadınları, toplumsal kimlikleri ve yaşam koşulları bağlamında kıyaslamaktadır. Çalışmanın amacı ise günümüzde yaşayan Arap kadınlarının, tıpkı Victoria döneminde olduğu gibi sistemli ve kurumsallaşmış bir erkek egemen toplumda yaşadıklarına ve bu toplumda, bastırılmakla, erken evliliklerle ve yoksunlukla, kısacası gündelik hayatın her alanında cinsiyet eşitsizlikleriyle mücadele ettiklerine dikkat çekmektir. Birinci bölümde, kadın-erkek arasındaki hâkimiyet ilişkilerini daha iyi anlayabilmek için cinsiyet rollerinin inşası ve kimlik edinimi süreçlerini irdeleyen psikanalitik teorilere değindikten sonra Victoria İngiltere'sinde ve günümüz Arap dünyasındaki 'kadın kimliği' üzerinde durulmaktadır. Çalışmanın ikinci ve üçüncü bölümünde ise sırasıyla Virginia Woolf'un ve Joumana Haddad'ın kaleme aldığı deneme niteliğindeki A Room of One's Own ve Confessions of an Angry Arab Woman, I Killed Scheherazade eserleri değerlendirilerek, Victoria dönemi İngiltere'si ve günümüz Arap dünyasındaki kadınların yaşam koşulları ve mücadelelerine ışık tutmaları amaçlanmaktadır. Son bölümde ise incelenen iki eser karşılaştırılarak, Virginia Woolf ve Joumana Haddad'ın gözünden kadınların ataerkil toplumlarda var olma ve kendilerine ait kimlik oluşturma çabaları incelenmektedir. Tezin sonunda, kadınların tarih boyunca erkek egemen toplumlarda yine erkek merkezli değerler ve kendilerine dayatılmış kimlik tanımlamaları doğrultusunda varlıklarını sürdürmeye zorlanıldığı ve bu dayatmalardan kurtulup, toplumdaki kişisel ve sosyal kimliklerini dönüştürme noktasında verdikleri mücadelede her ne kadar büyük gelişmeler sağlandıysa da, günümüzde hala aile, eğitim ve meslek yaşamı gibi alanlarda temel insan haklarından mahrum bırakıldıkları için milyonlarca öfkeli kadının mevcut olduğu sonucuna ulaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study compares Victorian women with today's Arab women in terms of their social identities and living conditions in the light of Virginia Woolf's A Room of One's Own (1929) and Joumana Haddad's Confessions of an Angry Arab Woman, I Killed Scheherazade (2010). The aim of the study is to draw attention to the fact that today's Arab women live in a male-dominated society just as Victorian women did and within this society, they struggle against being oppressed, early marriages, deprivation, in other words, against gender inequality existing in every field of daily life. The first chapter points to the psychoanalytic theories related to the construction of gender roles and identity acquisition process so as to clarify the relationship between women and men. Afterwards, the chapter focuses on 'female identity' in Victorian England and today's Arab world. In the second and third chapters of the study, Virginia Woolf's A Room of One's Own and Joumana Haddad's Confessions of an Angry Arab Woman, I Killed Scheherazade are analysed with the purpose of offering an insight to the conditions and struggles of the Victorian and today's Arab women. In the last chapter, the existential struggles and self-identity explorations of women in their patriarchal societies are analysed from Virginia Woolf's and Joumana Haddad's point of view by comparing and examining the two preceding polemic books of both writers. At the end of the thesis, it is concluded that throughout history women have been forced to live with male-determined identities and values in male-dominated societies, and although we have come a long way in the struggle of disposing the impositions, male-based values and recreating the social and personal identity of women, there remain millions of angry women who are being deprived and restricted of their human rights in every field of life such as family, education and career.