Halka açık gıda içeçek ve tütün şirketlerinin kurumsal yapılarının karlılığa etkisi
The impact of the corporate governance structure on the profitability of the publi̇cly traded food, beverage and tobacco companies
- Tez No: 576123
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜNAY DENİZ DURSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Kar Yönetimi, Karlılık, Corporate Governance, Profit Management, Profitability
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Kurumsal yönetim kavramı, son 20 yılda Ģirket yönetiminde, akademisyenler, Ekonomik ĠĢbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ve Dünya Bankası gibi kesimlerce en çok tartıĢılan konulardan biri haline gelmiĢtir. Ülkelerde yaĢanan skandallar ve muhasebe hilelerinin ortaya çıkmasıyla Ģirketler tarafından kurumsal yönetim önemli bir kavram haline gelmiĢtir. Kurumsal yönetim kavramı Ģirketlerin hak sahiplerinin ve kamuoyunun menfaatlerine zarar gelmeden, mali desteği ve insan kaynaklarını kendime çekmesi ile verimli çalıĢmanın sağlanması, bu sayede hissedar için uzun vadeli ekonomik açıdan kazanç sağlamasını mümkün kılan yönetmelik ve gönüllü özel sektör uygulamalarının bileĢimidir. (Millstein,1998) Kurumsal yönetim kavramının kar yönetimi uygulamaları ile güçlü bir iliĢki içindedir. Bu güçlü iliĢkisi birçok araĢtırmacı tarafından araĢtırma konusu olmuĢ kurumsal yönetim bileĢenlerinden olan yönetim kurulu ve denetim komitesinin karlılığa olan etkisi ortaya çıkartılmaya çalıĢılmıĢtır. Halka açık gıda içki ve tütün üretimi Ģirketlerinin kurumsal yapılarının karlılığa etkisi baĢlıklı tezimizde kurumsal yönetiminin önemi, yapısı, amacı, Ģirketler üzerindeki etkisine ve kurumsal yapının bileĢenlerine değinilmiĢtir. ÇalıĢmada kurumsal yönetim bileĢenleri olan yönetim kurulu, denetim komitesi gibi oluĢumların kar yönetimine etkisi incelenmiĢtir. Karlılık oranları olan net kar marjı, varlıkların kazanma gücü, öz sermayenin kazanma gücü ve hisse baĢına kar oranları dikkate alınarak kurumsal yönetim bileĢenleri üzerindeki etkileri incelenmiĢtir.
Özet (Çeviri)
In the last 20 years in the management of the company the concept of corporate governance has become one of the most debated issue by academicians, the Organization of Economic Cooperation and Development (OECD) and for the World Bank, Corporate governance has become an important concept with the emergence of scandals and accounting tricks in all countries. The concept of corporate governance is the combination of regulations and voluntary private sector practices, which enable companies to benefit from the long-term economic benefits of providing financial support and human resources without harming the interests of shareholders and the public. (Millstein, 1998) It has a strong relationship with the profit management applications of the concept of corporate governance. This strong relationship has been tried to be revealed by the effect of profitability of the board of directors and audit committee which is one of the components of corporate governance which have been researched by many researchers. The impact of the institutional structures of public food and tobacco production companies on profitability titled in my thesis, the importance of corporate governance, its structure, its purpose, its effects on the companies and the components of the corporate structure are mentioned. In our study, the impacts of the organizations such as the board of directors and the audit committee on the profit management were examined. The effects of profitability ratios on net profit margin, assets' earning power, equity earning power and profit per share are examined.