Robotik rehabilitasyonun inmeli hastalarda üst ekstremite fonksiyonları ve yaşam kalitesi üzerine etkisi
The effect of robotic rehabilitation on upper extremity functions and quality of life in stroke patients
- Tez No: 576519
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKŞAN DEMİRBÜKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: robotik rehabilitasyon, inme, yaşam kalitesi, üst ekstremite, motor fonksiyon, stroke, robotic rehabilitation, upper extremity, motor function, quality of life
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu çalışmada inmeli hastalara uygulanan robot destekli tedavinin üst ekstremite fonksiyonları ve günlük yaşam aktiviteleri üzerine etkisinin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 12 hasta robot destekli tedavi grubunda ve 12 hasta konvansiyonel tedavi uygulanan kontrol grubunda olmak üzere toplam 24 kişi katıldı. Hastaların fonskiyonel durumları ve yaşam kalitesi düzeyleri; Barthel Günlük Yaşam Aktiviteleri İndeksi (BI), Fugl-Meyer Üst Ekstremite Skalası (FMA), Üst Ekstremite Motor Aktivite Günlüğü-28 (MAG), Nottingham Genişletilmiş Günlük Yaşam Aktiviteleri İndeksi (NEADL), Modifiye Ashwort Skalası (MAS), Dokuz Delikli Peg Testi (DDPT) ve Frenchay Kol Testi (FAT) ile değerlendirildi. Çalışmadaki hastalar 6 hafta boyunca, haftada 2 gün toplamda 12 seans olmak üzere bulundukları gruplara göre uygulanan tedaviye alındı. Bulgular: Tedavi öncesi ve sonrası değerler karşılaştırıldığında her iki grupta motor fonksiyon, spastisite ve yaşam kalitesinde anlamlı fark saptandı (p0,05). Sonuç: İnmeli hastalarda robotik rehabilitasyonun üst ekstremite fonksiyonları ve hastanın günlük yaşam aktiviteleri üzerine olumlu etkisi olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study was to investigate the effect of upper extremity robotic rehabilitation on stroke patients' function and quality of life. Material and Method: The patients were divided into two groups as robot-assisted treatment group (n=12) and control group (n=12) treated with conventional treatment. Functional status and quality of life of the patients evaluted with; Barthel Daily Living Activities Index (BI), Fugl-Meyer Upper Extremity Scale (FMA), Upper Extremity Motor Activity Log-28 (MAG), Nottingham Extended Daily Living Activities Index (NEADL), Modified Ashwort Scale (MAS), Nine Hole Peg Test (NHPT) and Frenchay Arm Test (FAT). Patients in both groups were treated for 6 weeks, 2 days a week and 12 sessions in total. Results: When pre- and post-treatment values were compared, statistically significant improvements in motor function, spasticity and quality of life were recorded in both groups (p0,05). Conclusion: It was found that robotic rehabilitation had a positive effect on upper extremity functions and daily living activities in stroke patients.