Migrenli hastalarda kopeptin düzeyinin hastalığın tanı ve prognozdaki yeri
The role of copeptin in the diagnosis and prognosis of patients with migraine
  1. Tez No: 576545
  2. Yazar: DERYA YALÇIN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAMİT HAKAN ARMAĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Migren, baş ağrısı, stres, arginin vazopressin, copeptin, Migraine, headache, stress, arginine vasopressin, copeptin
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
genellikle baş ağrısının özellikleri ve eşlik eden semptomlar gözönüne alınarak konulur. Kesin bir tanı yönetim yoktur. Laboratuvar tetkikleri ve görüntüleme yöntemleri sıklıkla diğer ciddi baş ağrısı nedenlerini dışlamak için kullanılır. Genellikle nörolojik muayene normal saptanır. İnsan vücudu herhangi bir stres faktörü ile karşılaştığında hipotalamopitüiter-adrenal (HPA) aks stimüle olarak adrenal stres hormonu olan kortizolün plazma konsantrasyonlarında artış meydana gelir. AVP (arjinin vazopressin) en önemli hipotalamik stres hormonlarından birisidir ve birçok stres faktörü tarafından uyarılmaktadır. Ancak pulsatil salgılandığı, anstabil bir molekül olduğu ve plazmadan hızlıca uzaklaştırıldığı için AVP seviyelerinin ölçülmesi zor bir durumdur. AVP daha büyük bir prekürsör peptid olan preprovasopressin'den copeptin ile birlikte ve eşit miktarda sagılanır. Copeptin plazma konsantrasyonları ile AVP üretimi yakın benzerlik tespit edilmiş ve copeptinin kortizole göre endojen stres seviyesini daha iyi yansıttığı gösterilmiştir. Copeptin seviyeleri ile hastalık ciddiyeti ve klinik sonlanım arasında pozitif ilişki varlığından dolayı hastalıklarda copeptinin prognostik bir marker olarak kullanılabileceği ileri sürülmüştür. Buradan yola çıkarak kopeptin düzeyi migren tanısının konmasında ve tedavisi için umut verici yeni stratejiler oluşturabilir. Bu çalışmanın amacı migrenli hastalarla sağlıklı kontrol grubu arasında serum bazal copeptin düzeylerinde farklılık olup olmadığı, varsa bu farklılığın hastalığın klinik görünümü ile ilişkisi ve migren hastalarında akut atak döneminde ve ataksız dönemde sapmalar gösterip göstermediği incelenmek; böylelikle copeptin migren hastalarında tanı ve tedavide rol oynayabilecek bir madde olup olmadığını belirlemektir. Bu sekilde gerek yeni tedavi stratejilerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak ve gerekse migren ayırıcı tanısı ve prognozunun tayinine yardımcı olabilecek biyolojik bir belirteç bulmak amaçlanmıştır. Çalışma için sözel bilgilendirme sonrası 87 hasta yazılı onam vererek atak dönemi için venöz kan örneği verdi. İlk başvurularından en az 7 gün sonra telefon ile aranan atak dönemi için kan veren hastalardan 53 tanesi farklı zamanlarda ataksız dönemde tekrar venöz kan örneği verdi. Cinsiyet ve yaş olarak benzer 52 sağlıklı kontrol hastasının venöz kan örneği alındı. Çalışmaya toplam 103 hasta dahil edildi. Biyokimya tüpüne alınıp, örneklerin serumu ayrıştırıldıktan sonra ELİSA yöntemi ile copeptin düzeyi incelenmiştir. Migrenli hastaların yaş ve cinsiyet demografik özellikler kaydedildi. Kontrol grubu ile ataksız dönemde alınan copeptin ortalama değerleri birbirine oldukça yakın bulundu ve aradaki fark anlamlı değildi (p=0,984). Kontrol grubunda copeptin ortalaması 608,67±950,69 (medyan 359) pg/mL iken atak grubunda 689,27±730,35 (medyan 423) pg/mL bulundu. Benzer şekilde atak döneminde ölçülen copeptin değeri ile kontrol grubu arasında da anlamlı fark saptanmadı (p=0,069). Fakat ataklı migren grubuna ait ölçülen copeptin ortalaması ataksız dönemde ölçülen değerler göre anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p=0,026). Copeptin ölçümlerinin migre hastalarını ayırt etmede diagnostik değeri olup olmadığının anlaşılması için ROC analizi yapıldı. Çalışmada ataklı ve ataksız migren dönemlerini ayırt etmede copeptin düzeylerinin düşük oranda ayırıcı tanı değerine sahip olduğu tespit edildi. Bu sonuçlar copeptinin sadece baş ağrısı hastalarında değil, diğer ağrılı durumlarda da çalışılmaya değecek bir peptid olduğunu ve bilgiler toplandıkça patofizyolojik rolünün daha iyi değerlendirilebileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, copeptin hala bebeklik dönemindedir ve klinik yararlılığını kanıtlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Headache is undouptedly the most common of all the pains affecting people. Migraine is usually diagnosed by taking cognizance of the headache features and the associated symptoms. There is no definitive diagnostic method. Laboratory tests and imaging methods are often used to exclude other causes of serious headache. Generally, neurological examination is normal. When the human body is compared with any stress factor, hypothalamopituitary-adrenal axis stimulates, the plasma concentrations of cortisol, which is the adrenal stress hormone, increase. AVP is one of the most important hypothalamic stress hormones and is stimulated by many stress factors. However, it is difficult to measure AVP levels because it is a unstabil molecule that is pulsatile secreted and rapidly removed from plasma. AVP and copeptin are both co-administered and equally secreted from a larger precursor peptide, preprovasopressin. Copeptin plasma concentrations were closely related to AVP production and copeptin has been shown to better reflect endogenous stress levels relative to cortisone. Due to the positive relationship between copeptin levels and disease severity and clinical outcome it has been suggested that copeptin may be used as a prognostic marker in diseases. From there, copeptin levels can create promising new strategies for diagnosing migraine and for treatment This study aims to examine if there is serum basal copeptin level difference between migraine patients and healthy control group, if this difference is related to the clinical appearance of the disease and whether migraine patients show deviations in the acute episode and in the absence episode and thus to determine whether copeptin is a substance, playing a role in the diagnosis and treatment of migraine. In this way, it is aimed to contribute to the development of new treatment strategies and to find a biological marker that can help to determine the differential diagnosis and prognosis of migraine. After verbal information, 87 patients gave a written consent and a venous blood sample for the episode. At least 7 days after the first application, 53 of the patients who gave blood for the wanted episode by phone gave repeat venous blood sample at different times.Venous blood samples of 52 healthy control patients with similar characteristics as gender and age were taken. A total of 103 patients were included in the study. After the samples were taken into biochemistry tube and the serum of the samples were separated, copeptin level was investigated by ELISA method. Age and gender demographic characteristics of patients with migraine were recorded. Mean values of copeptin taken during the attack-free period with control group were found very close to each other and the difference was not significant(p=0,984). The mean of copeptin in the control group was 608.67 ± 950.69 (median 359) pg / mL and in the attack group 689.27 ± 730.35 (median 423) pg / mL was found. Similarly, no significant difference was found between the control group and copeptin level measured during the attack period (p=0,069). Howeverthe mean of copeptin in the attacked migraine group was found to be significantly higher than in the non-attacked period (p=0,026). ROC analysis was performed to determine whether the copeptin measurements have a diagnostic value in distinguishing migraine patients. In the study, it was determined that copeptin levels had a low diagnostic value in differentiating migraine episodes with and without attack. These results suggest that copeptin is a peptide that is worth working not only in headache patients but also in other painful conditions, and that the pathophysiological role can be better evaluated as the information is collected. However, copeptin is still in infancy and more research is needed to prove its clinical usefulness.