Çad Gölü Havzası Komisyonu (1964-2014)
Lake Chad Basin Commission(1964-2014)
- Tez No: 576604
- Danışmanlar: PROF. DR. FERUDUN ATA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: ÇGHK, Çad Gölü Havzası, Ekonomik Kalkınma, Boko Haram, Terörizm, LCBC, Lake Chad Basin, Economic Development, Boko Haram, Terrorism
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 256
Özet
22 Mayıs 1964'te Ndjamena'da Kamerun, Nijer, Nijerya ve Çad tarafından oluşturulan Çad Gölü Havzası Komisyonu (ÇGHK) Afrika'daki en eski hükümetlerarası organizasyonlardan biridir. Elli yılı aşkın bir süredir üye ülkeleri arasındaki ilişkileri koordine etmek ve pekiştirmek için çalıştı. Ayrıca bölgenin halklarının yaşam koşullarını iyileştirmek için çeşitli alanlarda taahhüt etmiştir. Hayvancılık, balıkçılık ve tarım alanındaki faaliyetleri insanların, kuraklık ve iklim değişikliği ile baş etmelerine yardımcı olmuştur. Bazı zorluklara rağmen günümüzde, ÇGHK'nundan bahsetmeden Çad Gölü Havzası hakkında konuşmak mümkün değil. Bu çalışma, ÇGHK'nun Çad Gölü Havzası yönetimindeki rolünü, tarihsel bir perspektiften (1964-2014) açıklamaktadır. ÇGHK'nun kuruluşundan 2014 yılına kadar olan tarihini vurgulayarak, kuruluşun bölgedeki müdahalesini sorguluyor. Belgesel kaynaklar yardımıyla, ÇGHK'nda yapılan görüşmeler, örgütün Çad Havzası'na hem neden müdahale ettiğini ve nasıl yapıldığını analiz etmek, hem de başarılarını ve zorluklarını sunmak mümkün olacaktır. Kullanılan yaklaşım, bir ana hipoteze dayanmaktadır, yani, ÇGHK'nun üye devletlerinin fonlama güçlüklerinin organizasyon üzerinde yadsınamaz bir etkisinin olduğu, dolayısıyla kuruluşun faaliyetlerinin ve etkinliği açısından bir engel teşkil ettiği kanıtlanacaktır.
Özet (Çeviri)
Created on 22 May 1964 in Ndjamena by Cameroon, Niger, Nigeria and Chad, the Lake Chad Basin Commission (LCBC) is one of the oldest intergovernmental organizations in Africa. For more than fifty years, it has worked to coordinate and intensify relations between its member states. It has also pledged on several fronts to improve the living conditions of the peoples of the region. Its work in livestock breeding, fisheries and agriculture have helped people cope with drought and climate change. Despite several difficulties, today it is impossible to talk about the Lake Chad Basin without mentioning the LCBC. This study explains in an historical perspective (1964-2014) the role of the LCBC in the governance of the Lake Chad Basin. By highlighting the history of the LCBC from its inception to 2014, it questions the intervention of the organization in the region. With the help of documentary resources, interviews with LCBC staff a it will be possible to analyze why the LCBC intervened in the Chad Basin and how it did so. Therefore, the study on one hand takes into consideration 50 years of activities of LCBC and on the other hand presents its achievements and challenges during this pace of time. The approach used is based on one main hypothesis, namely to demonstrate that the funding difficulties of the LCBC's member States have had an undeniable impact on the organization, thus constituting an obstacle to the establishment, the effectiveness and the efficiency of its activities.