Kömür flotasyonuna etki eden bazı önemli faktörlerin incelenmesi
Investigation of some impotant factors affecting the coal flotation
  1. Tez No: 57689
  2. Yazar: MİNE ORUÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN YİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Kömür Rotasyonu, tane boyutu, pülp yoğunluğu, karıştırma şiddeti, Coal flotation, particle size, pulp denlisly, agitation intensity. Science Corde: 007.0 1.04 IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi KÛMÛR FLOTASYONUNA ETKİ EDEN BAZI ÖNEMLİ FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ Mine ORUÇ Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Erdoğan YlGlT Ağustos, 1996,71 Sayfa Kömür, başlıca kül ve kükürt gibi safsızlıklar içermekledir. Kömürden temiz ürün elde edilebilmesi için, içersindeki inorganik safsızlıklann en aza indirilmesi gerekmektedir. Günümüz koşullarında, çok ince tane büyüklüğündeki minerallere uygulanan yöntem Rotasyondur. Bu çalışma, kömür Rotasyonunda etkili bazı önemli faktörlerin (tane boyutu, pûlp yoğunluğu ve karıştırma şiddeti) incelenmesini kapsamaktadır. Flolasyonun tarihçesi açıklanmış, Rotasyonda kullanılan reaklifler tanıtılmıştır. Kömür ve kömür Rotasyonu hakkında ayrıntılı olarak bilgi verilmiştir. Daha sonra, çalışmanın gerçekleştirildiği deney seli tanıtılmıştır. Iaboratuvar çalışmaları, Çalalagzı lııvvuar girişinden alınan örnekler üzerinde yapılmıştır. Deneysel çalışmada, en yüksek verimi sağlayacak katı-sıvı oranının, tane boyutunun ve karıştırma şiddetinin tesbiti için deneyler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. SC.Thesis INVESTIGATION OF SOME IMPORTANT FACTORS AFFECTING THE COAL FLOTATION Mine ORUÇ Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Department of Mining Engineering Thesis advisor: Prof Dr. Erdoğan YlGlT August, 1996, 71 pages. The coal includes impurities basicly like ash and sulfur. It is necessary to make less the inorganic impuriles in coal to have pure coal from it. Nowadays, the method wish is used for the cleaning of the ultra fine size matter is flotation. In this study, some important factors (particle size, pülp density and agitation intensity) which affect the coal flotation have been investigated. The history of flotation has been explained. Reagents used in flotation have been introduced, the introduction about coal and coal flotation have been given. Then, experimental apparatus has been introduced. laboratory studies have been carried out on the coal sample which were taken from Çatalagzı Washery. In laboratory studies, several flotation tests have been practiced for determining the effects of pülp denlisly, particle size and agigation intensity for the highest recovery.