Şimşirlerde orman işletme şefliğine ait normal amenajman planı ile Türk-Alman ormancılık projesi çerçevesinde düzenlenen model amenajman planının kıyaslanması
- Tez No: 57690
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEDİM SARAÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Amenajman, Silvikültür, Envanter Metodlan, işletme Sınıfı, İşletme Amaçlan, Bonitet, îdare Süresi, Optimal Kuruluş, Bölmecik, Meşcere Tipleri, Management, Silviculture, Inventory Methods, Working Sections, Management Objects, Site Classes, Rotation, Normal Structure, Subcompartment, Stand Types
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi ŞİMŞİRDERE ORMAN İŞLETME ŞEFLİ?İNE AİT NORMAL AMENAJMAN PLANI İLE TÜRK-ALMAN ORMANCILIK PROJESİ ÇERÇEVESİNDE DÜZENLENEN MODEL AMENAJMAN PLANININ KIYASLANMASI Ali DURKAYA Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmam: Doç. Dr. Nedim SARAÇO?LU Ağustos 1996, 144 Sayfa. Bu çalışmada, Şimşirdere Orman İşletme Şefliği'ne ait amenajman planı ile, yine aynı planlama biriminin bir kısmı için Türk-Alman Ormancılık Projesi çerçevesinde düzenlenen model amenajman planı; envanter metodlan, plan ünitesi büyüklükleri, işletme sınıflarının ayrılması, ulusal ormancılık amaçlarının temel prensipleri, işletme amaçlan, bonitet sınıflarının ayrılması, idare süreleri ve periyod uzunlukları, optimal kuruluşlar ve bu kuruluşa ulaşma, silvikültür işlerinin düzenlenmesi, faydalanmanın düzenlenmesi ve haritalama açılarından kıyaslanmıştır. mÖZET (devam ediyor) Bu kıyaslamalar sonucu, model amenajman planının getirdiği yenilikler ortaya çıkarılmış ve bu planın Batı Karadeniz bölümü yapraklı ormanlarında uygulanmasının uygun olup olmadığı araştırılmıştır. Bu incelemeler sonucu, model planın Türkiye koşullan için optimal bölme büyüklüğüne, optimal plan ünitesi büyüklüğüne ve optimal harita ölçeğine sahip olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca şu tespitler yapılmıştır: Model planda meşcere tipleri ayrımı, silvikültürel etanın tespiti ve zararlıların tespiti Türk planlama çalışmalarına kıyasla daha ayrıntılı olarak yapılmaktadır. Model planda süreklilik, meşcere bazında planlama ile gerçekleştirilmektedir. Öngörülen etalar daha çok bakım ağırlıklıdır. Model plan bu olumlu yönleri yanında, bonitet tespiti yapmaması, işletme amacının belirsiz olması, idare sürelerim dikkate almaması ve meşcereleri optimal kuruluşa ulaştırma açısından yetersiz olması gibi eksikliklere de sahiptir. Bulgular genel bir değerlendirmeye tabi tutulmuş ve model planların Batı Karadeniz bölümü yapraklı ormanları için uygun olduğu kanaatine varılmıştır. IVÖZET (devam ediyor)
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. ScThesis COMPARING NORMAL MANAGEMENT PLAN WITH MODEL MANAGEMENT PLAN ARRANGED IN TURKISH-GERMAN JOINT FORESTRY PROJECT OF ŞİMŞİRDERE TERRITORAL DIVISION Ali DURKAYA Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Forestry Engineering Thesis Advisor: Assoc. Prof. Dr. Nedim SARAÇO?LU August 1996, 144 pages. In this study, Şimşirdere territorial division management plan and model management plan prepared for the same division by the Turkish-German joint forestry project experts were compared. The comparison was made from the points of views of inventory methods, magnitude of planning units, working sections, basic principles of national forestry objects, management objects, site classes, rotation length and period, normal structures, silviculture, utilization and mapping. VIABSTRACT (continued) Renovation of model management plan were emphasized and fitness of this model management plan for deciduous forests of the West Blacksea region was investigated. It was understood that, in Turkey's conditions, model management plan has optimal compartment size, optimal scale of mapping and optimal largeness of planning unit. In addition, following conclusions were drawn: In model management plan, classification of stand types, determination of silvicultural allowable cut and definition of harmfuls are more detailed than Turkish management plan. Planning is made for each subcompartment. Base of allowable cut is formed by maintaining cuts. Besides these positive properties, model management plan has deficiencies like absence of site classes, vagueness of management objects, unimportance of rotation ages and insufficiency for conveyance stands to normal structures. After examining findings, it was decided that, the model management plan is suitable for deciduous forests of West Blacksea region. VIIABSTRACT (continued)