Erbaa kazasında nüfus (1830-1850)
The population of Erbaa district (1830-1850)
  1. Tez No: 576962
  2. Yazar: NESLİHAN KAFALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT HANİLÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Nüfus, Erbaa, Erek, 19.yüzyıl, Ottoman, Population, Erbaa, Erek, 19th century
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
19. yüzyıl Osmanlı devletinde birçok yenilik ve değişimin yaşandığı bir dönem olmuştur. Bu yeniliklerden birisi de ülke genelinde nüfus sayımlarının yapılmasıdır. Osmanlı Devleti'nde modern anlamda ilk nüfus sayımı II. Mahmud döneminde 1831 yılında yapılmıştır. Söz konusu sayımın amacı, yeni kurulacak olan orduya asker temini edilmesi ve vergi mükellefi olan nüfusun tespit edilmesiydi. II. Mahmud döneminde nüfus sayımının gerçekleştirildiği eyaletlerden birisi de Sivas'tır. Bu çalışmada 1830-1850 yılları arasında yapılan sayımlara göre Sivas'a bağlı Erbaa Kazasının Erek, Taşabad, Sonisa ve Karayaka gibi yerleşimlerinin nüfusu incelenmiştir. Adı geçen yerleşimlerin nüfus defterleri Cumhubaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığından temin edilmiştir. Yapılan bu çalışmayla hakkında çok az çalışma yapılan ve günümüzde Tokat'a bağlı bir ilçe olan Erbaa'nın tarihinin eksik bir parçası açığa çıkarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
19th century was aperiod of many innovations and changes for the Ottoman Empire. One of those inovations was carrying out a census throughout the country. The first modern census in the Ottoman state was conducted in 1831 during the reign of MahmudII. The aim of the census was to provide troops tothe new army and toindentify the taxpayer population. One of the provinces where the census was carried out during the Mahmud II period was Sivas. In this study, the population of Erbaa and its settlements Taşabad, Sonisa and Karayaka were examined according to the censuses conducted between 1830-1850. Population records of the mentioned settlements were obtained from the Presidency of the State Archives. With this study, there are very few ones on this topic, it is tried to reveal a missing part of the history of Erbaa which is a district of Tokat today.