Partiler ve göçmen söylemleri
Parties and immigrant discourses
  1. Tez No: 940441
  2. Yazar: PINAR ERBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDA GÜLSÜM GÖKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Göçmenler, Suriyeliler, Göçmen Söylemi, Ümit Özdağ, İlay Aksoy, Immigrants, Syrians, Immigrant Discourse, Ümit Özdağ, İlay Aksoy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dilbilim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Partilerin göçmenlere dair söylemlerini parti başkanları ya da parti sözcülerinin söylemleri aracılığıyla inceleyen bu çalışmada seçilen politikacıların X paylaşımları üzerinden yazılı ve sözlü metinler seçilerek veri kaynağı olarak kullanılmıştır. Mevcut göçmen politikalarının iktidar partisinin söylemini yansıttığı varsayıldığından, göç konusuna önem vermeleri neden ile seçilen partilerin göçmenlere ve mevcut göç ve göçmen politikalarına bakışları ele alınmıştır. Çalışmanın zaman aralığı Mayıs ayıyla, yani 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turundan önceki 1-14 Mayıs arasındaki dönemle ve ikinci turundan önceki 15-28 Mayıs arasındaki dönemle sınırlı tutulmuştur. Bunun nedeni, göçmenler konusuna seçim döneminde siyasi tartışmalarda yoğunlaşmış olmasıdır. Çalışmada, göç konusunda öne çıkan ve aşırı-sağ parti olarak değerlendirilen bir parti olarak Zafer Partisi'nin ve merkez-sağ parti olarak değerlendirilen Demokrat Parti'nin göçmen söylemleri aracılığıyla incelenmiştir. Zafer Partisi'nin göçmen söylemi partinin başkanı Ümit Özdağ'ın ve Demokrat Parti'nin söylemi ise partinin Göç Politikaları Başkanı İlay Aksoy'un X paylaşımları üzerinden ele alınmıştır. Seçilen iki politikacının paylaşımları Birey Olarak Göçmene Bakış, Güvenlik, Ekonomik, Sosyo-Kültürel, İktidarın Göç ve Göçmen Politikaları, Çözüm Önerileri temaları açısından gruplanıp incelenmiş ve karşılaştırılmıştır. Çalışmanın sonucunda seçilen iki politikacının politik yelpazenin aynı kanadında olmalarına rağmen aralarındaki benzerlik ve farklılıklar saptanmıştır. Her iki parti temsilcisinin paylaşımlarında“göçmen karşıtı”söylem görülse de söylemlerinde temalardaki oransal dağılım ve sıralamalarının farklı olduğu görülmüştür. En önemli farklılık ise Özdağ'ın daha sert, güç odaklı ve kendisini 'kurtarıcı' olarak gösteren bir dil kullanmasına karşın Aksoy'un daha nesnel, kanıtsal ve bilgilendirici bir dil kullanmasıdır.
Özet (Çeviri)
This study examines the discourses of the parties on immigrants through the discourses of the party leaders or party spokespeople, and uses written and verbal texts from the X posts of the selected politicians as the data of the research. Since it is assumed that the current immigration policies reflect the discourse of the ruling party, the views of the selected parties on immigrants and current immigration and immigration policies were examined due to their importance to the issue of immigration. The time period of the study was limited to the month of May–the period between May 1 and May 14, before the first round of the 2023 Presidential election, and the period between May 15 and May 28, 2023, before the second round of the election. This was due to the fact that the issue of immigrants had intensified in political discussions during the election period. In the study, the immigrant discourses of the Victory Party, a prominent far-right party on the issue of immigration, and the Democrat Party, a center-right party, were examined. The Victory Party's immigrant discourse was examined through the X posts of the party's chairman Ümit Özdağ, and the Democrat Party's discourse was examined through the X posts of İlay Aksoy, the party's Chairman of Migration Policies. The posts of the two selected politicians were grouped, examined and compared in terms of the themes of viewing the Migrant as an Individual, viewing migrancy as a Security, Economy, Socio-Cultural issue, the Government's Migration and Migrant Policies, and Solution Proposals. As a result of the study, although the two selected politicians are on the same side of the political spectrum, similarities and differences between them have been identified. Although“anti-immigrant”discourse is seen in the posts of both party representatives, it has been observed that the proportional distribution and order of the themes in their statements are different. The most important difference is that while Özdağ uses a harsher, power-oriented language that presents himself as a 'savior', Aksoy uses a more objective, evidential and informative language.