İntegral sınır şartlı singüler pertürbe sınır değer probleminin çözümü için düzgün yakınsak nümerik metotlar
Uniform convergence numerical methods for solving singularly perturbed boundary value problem with integral boundary condition
  1. Tez No: 576969
  2. Yazar: ZELAL TEMEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSA ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Düzgün yakınsaklık, Hata değerlendirmeleri, Singüler pertürbe problemler, Üstel sonlu fark şeması, Error estimates, Exponential finite difference scheme, Singular perturbation problems, Uniform convergence
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu tez, yedi bölümden oluşmaktadır. Tezin birinci bölümünde problemlerin tarihsel gelişimi ve ikinci bölümünde kaynak bildirişleri verilmektedir. Üçüncü bölümde, bu tezde kullanılacak meteryal ve yöntem belirtildi. Dördüncü bölümde, tez çalışmasında ele alınan sınır değer problemlerin çözümü için kullanılacak metot, temel bilgi niteliğinde olan bazı temel tanımlar, yardımcı teoremler ve teoremler vb. verildi. Çalışmanın beşinci bölümünde, reaksiyon-difüzyon tipindeki singüler pertürbe özellikli sınır değer probleminin çözümü için düzgün bir nümerik yaklaşım verildi. İlk olarak, problemin çözümü ve türevi için açık sınırlar çıkarıldı. Daha sonra, düzgün şebekede fark şeması kuruldu. Bu fark şemalarının ayrık maksimum normda pertürbasyon parametresine göre düzgün yakınsaklığı ispatlandı. Ayrıca metodun etkinliği birkaç örnek üzerinde gösterildi. Bu tezin altıncı bölümünde ise integral sınır şartlı singüler pertürbe özellikli sınır değer probleminin çözümü için beşinci bölümdeki değerlendirmelere benzer değerlendirmeler yapılarak düzgün yakınsak bir nümerik metotlar sunuldu. Bu tezin son bölümünde ise yaptığımız çalışmalara ilişkin tartışma ve sonuç kısmı verildi.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of seven chapters. In the first and second part of the thesis, historical development of the problems and literature are given. In the third part, the materials and methods to be used in this thesis are mentioned. In the fourth part, the method to be used for the solution of the boundary value problems, some basic definitions, auxiliary theorems and theorems which are basic knowledge are given. In the fifth chapter of the study, a uniform numerical approach is given to solve the boundary value problem with singular perturbation type of reaction-diffusion type. First, explicit boundaries for the solution and the derivative of the problem were established. Then, the difference scheme in the uniform mesh is established. Uniform convergence of these difference schemes according to the perturbation parameter at the discrete maximum norm is proved. In addition, the effectiveness of the method is shown on several examples. In the sixth chapter of this thesis, similar to four the estimates in section five uniform convergence numerical methods are presented for the solution of the boundary value problem with singular perturbation with integral boundary condition. In the last part of this thesis, discussion and conclusions about our studies are given.