Hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde görev yapan sağlık personellerinin empatik eğilimlerinin takım çalışmasına etkisi
The effect of empathic tendencies of healthcare workers working in pre-hospital emergency health services on teamwork
  1. Tez No: 965522
  2. Yazar: KÜBRA DURAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE SEVİNÇ POSTACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Empati, Takım çalışması, Empatik eğilim, Takım çalışmasında empati, Hastane öncesi sağlık çalışanları, Empathy, Teamwork, Empathic tendency, Empathy in teamwork, Pre-hospital healthcare workers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Hizmetleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Hastane Öncesi alanda acil bakım, türlü donanımlar isteyen, tahmin edilemeyen şartlarda, azami kaynaklar ve gerginlik barındıran koşullarla, karşı karşıya gelinerek sunulduğu için oldukça çetindir. Hastane öncesi acil bakım insan yaşamının en az zararla devam ettirilmesi ile ilintili olup, ivedi acil tedavi sağlanması, kişilerin ve yakınlarının yaşamlarının olumsuz etkilendiği durumlarda olay mahaline ilk ulaşan, destek eyleminin takım şeklinde icra edildiği organizasyondur. Sağlık takımı, farklı disiplinlerden çalışanların bir araya gelerek, yetkilerince vazifelerini yaptığı, paydaşlarıyla paylaşım gösterdiği, ortak gayelerle karar alma mekanizması işleyen bir yapıdır. Ekip içi iletişim ve empatinin artması ile takım değişime duyarlı şekilde gelişerek dönüşür. Acil sağlık hizmetleri ekibi sadece acil tıbbi bakım vermez psikolojik açıdan yoran, sarsıcı tecrübelerle karşılaştığı için, güçlü stres uyaranları ile uyarılır. Empatik yaklaşım, başkalarının gereksinimlerini anlamakta ve destekleyici olmada çok etkindir. Kritik yaşam sonu hastalarına bakan, hayati kayıpla temasta olan takım sunucuları, süreç yönetimi için, empatik temelli hümanist bir yaklaşımla desteklenmelidir. Tanımlayıcı tipte, nicel ve kesitsel bir araştırmadır. Betimsel istatistikler, T-Test, ANOVA ve regresyon analizi yapılmıştır. Araştırmada ölçek olarak“Toronto Empati Ölçeği”ve“Takım Çalışmasına Yatkınlık Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Malatya İl Ambulans Servisi Başhekimliği personellerinden gönüllü katılımla 201 kişi oluşturmaktadır. Araştırma çevrim içi şekilde Google Forms aracılığıyla yapılmıştır. Verilerin analizi SPSS 27.0 ile yapılmıştır. Araştırmaya %72,1 kadın, %27,9 erkek katılımcı destek sağlamıştır. Katılımcıların %56,2'si paramedik %43,8'i Acil Tıp Teknisyeni'dir. Regresyon analizi neticesinde“Takım Çalışmasına Yatkınlık Ölçeği”puanı ile“Toronto Empati Ölçeği”puanları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Yine Takım Çalışmasına Yatkınlık Ölçeği alt gruplarından olan İşbirliği ve Ekip Çalışması ile Toronto Empati Ölçeği verileri arasında yapılan regresyon analizi sonuçlarında anlamlı bir ilişki tespit edilmiş olup, empatinin takım çalışmasında gerekli bir unsur olduğu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Emergency care in the pre-hospital area is quite challenging as it is provided under unpredictable conditions, requiring various equipment, and facing maximum resources and stressful conditions. Pre-hospital emergency care is related to the continuation of human life with the least harm, and it is an organization that provides immediate emergency treatment, is the first to arrive at the scene of the incident in cases where the lives of individuals and their relatives are negatively affected, and where support action is carried out as a team. A health team is a structure where employees from different disciplines come together, perform their duties according to their authority, share with their stakeholders, and have a decision-making mechanism with common goals. With the increase in communication and empathy within the team, the team develops and transforms in a way that is sensitive to change. The emergency health services team does not only provide emergency medical care, but also encounters psychologically tiring and shocking experiences, and is stimulated by strong stress stimuli. The empathic approach is very effective in understanding the needs of others and being supportive. Team providers who care for critical end-of-life patients and are in contact with life-threatening loss should be supported with an empathic-based humanistic approach for process management. It is a descriptive, quantitative and cross-sectional research. Descriptive statistics, T-Test, ANOVA and regression analysis were performed.“Toronto Empathy Scale”and“Teamwork Tendency Scale”were used as scales in the research. The universe of the research consists of 201 volunteers from Malatya Provincial Ambulance Service Chief Physician staff. The research was conducted online via Google Forms. Data analysis was done with SPSS 27.0. 72.1% female and 27.9% male participants supported the research. 56.2% of the participants were paramedics and 43.8% were Emergency Medical Technicians. As a result of the regression analysis, a positive and significant relationship was observed between the“Teamwork Tendency Scale”score and the“Toronto Empathy Scale”scores. Again, a significant relationship was found in the regression analysis results between the Cooperation and Teamwork subgroups of the Teamwork Disposition Scale and the Toronto Empathy Scale data, and it was found that empathy is a necessary element in teamwork.