Tip 1 genelleştirilmiş half lojistik lindley dağılımı ve özelliklerinin incelenmesi
Type I generalized half logistic lindley distribution and its some properties
  1. Tez No: 577143
  2. Yazar: ZEHRA ÖZÇİFÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BUĞRA SARAÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: En Çok Olabilirlik Tahmini, Monte Karlo Simülasyonu, Tip I Genelleştirilmiş Half Lojistik-Lindley Dağılımı, Tip I Half Lojistik-Lindley Dağılımı, Maximum likelihood estimation, monte carlo simulation, Type I Generalized Half Logistic Lindley Distribution, Type I Half Logistic-Lindley distribution
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu tez çalışmasında tek parametreli Tip I Genelleştirilmiş Half Lojistik dağılımı ile Lindley dağılımına sahip rasgele değişkenlerin en büyüğünün dağılımı bulunarak Tip I Genelleştirilmiş Half Lojistik-Lindley (TIGHLL) isimli yeni bir istatistiksel dağılım önerilmiştir. Ayrıca Tip I Half Lojistik (ölçek parametreli Half Lojistik) dağılımı ile Lindley dağılımına sahip rasgele değişkenlerin en küçüğünün dağılımının elde edilmesiyle Tip I Half Lojistik-Lindley (TIHLL) adında iki parametreli yeni bir yaşam zamanı dağılımı tanıtılmıştır. Bu yeni dağılımların karakteristik özellikleri incelenmiş ve bu yeni dağılımların bilinmeyen parametrelerini tahmin etmek için en çok olabilirlik tahmin yöntemi kullanılmıştır. Ayrıca, bir Monte Karlo simülasyon çalışması ile en çok olabilirlik tahmin edicilerinin performansları incelenmiştir. Her iki yeni dağılım için gerçek veri uygulamalarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a new statistical distribution called Type I Generalized Half Logistic Lindley by finding distribution of maximum of random variables having Lindley distribution with Type I Generalized Half Logistic (TIGHLL) distribution with one parameter is suggested. Furthermore, a new lifetime distribution with two parameters called as Type I Half Logistic Lindley (TIHLL) by obtaining distribution of minimum of random variables having Type I Half Logistic (Half Logistic with scale parameter) and Lindley distributions is introduced. Characteristic properties of these new distributions are examined and maximum likelihood estimation method to estimate unknown parameters of these new distributions is used. Moreover, performances of maximum likelihood estimators with a Monte Carlo simulation study are examined. Finaly, it is taken place to real data applications for both new distributions