Aile hekimliği polikliniğine başvuran hastaların sağlık okuryazarlığına yönelik bilgi, tutum ve davranışları
Knowledge, attitudes and behaviors of patients admitted to family medicine towards health literacy
- Tez No: 577371
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN GÖRPELİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: sağlığın geliştirilmesi, sağlık okuryazarlığı, REALM
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Giriş: Dünya Sağlık Örgütü, bireylerin sağlığını korumak ve geliştirmek için bilgiye ulaşma, anlama, bu bilgiyi kullanma konusunda bilişsel-sosyal becerileri ve motivasyon düzeyini sağlık okuryazarlığı olarak tanımlar. Bu çalışmada ilgili literatür taranarak oluşturulan 11 soruluk anket ve yetişkin sağlık okuryazarlığı hızlı değerlendirme ölçeği (REALM) kullanılarak katılımcıların sağlık okuryazarlığı konusunda bilgi tutum ve davranışlarının saptanması amaçlanmıştır. Çalışmadan elde edilecek sonuçlar ile ülkemizde yetişkin sağlık okuryazarlığı için kullanılabilecek yeni ölçeklerin geliştirilmesine veri sağlanması çalışmanın uzak amaçları arasındadır Gereç ve yöntem: Araştırma 07.01.2019-01.07.2019 tarihleri arasında 6 (altı) ay içerisinde yapılmıştır. Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Dışkapı Yıldırım Beyazıt Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi (SUAM) Aile Hekimliği polikliniklerine başvuran, 18 yaş ve üzerindeki, okuma yazma bilen ve araştırmaya katılmaya gönüllü olan bireylere, anket görüşmeleri ve REALM uygulanarak tamamlanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen verilerin değerlendirilmesinde SPSS sürüm 21.0 programı, niteliksel verilerin karşılaştırılmasında Pearson'nın ki kare testi, üç ve üzeri verinin karşılaştırılması için ANOVA analizi kullanılmıştır. Veriler %95 güven düzeyinde incelenmiş olup p değeri< 0,05 anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan 152 kişinin 81'i kadın, katılımcıların yaş ortalaması 37,1±13,2 araştırmaya katılanlardan %15,8'i (n=24) ilkokul mezunu iken %31,6'sı (n=48) lisans mezunudur. Katılımcıların üçte biri memur, üçte biri ise çalışmamaktadır. Katılımcıların %42 si 'şikayeti oldukça' bir sağlık kuruluşuna başvurmakta ve en sık başvuru sebebi genel kontrol amaçlı kan vermektir. Katılımcıların yarısı bilgi almak için en sık doktorlara başvurmakta ve doktorlara güvenmektedir. Araştırmaya katılanlara anketin son bölümünde REALM uygulanmıştır. Tüm grup için ortalama REALM skoru 59,12±5,5 puan olarak hesaplanmıştır. Kadınların ortalaması 59,38±5,8 iken erkeklerin ortalaması 58,82±5,1 olup gruplar arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark yoktur (p=0,129). Katılımcıların eğitim seviyesi arttıkça REALM puanlarının istatistiksel açıdan anlamlı olarak arttığı görülmüştür (p=0,000). Sonuçlar: Sağlık hizmetlerinin gelişmesi, doğumda beklenen yaşam süresinin uzaması ve sağlıkla geçen yaşam süresi bireylerin kendi sağlıkları ile ilgili karar verme sürecine dahil olmasını arttırmıştır. Kronik hastalıkların görülme sıklığının artması bu hastalıkların takip sürecinde hastaya büyük bir sorumluluk yüklemektedir. Bu durumda bireylerin sağlık ile girdileri doğru anlayabilmesi, kendilerine verilen tedavi önerilerini doğru uygulayabilmesi ve bunlardan çıkarım yapabilmesi önem arz etmektedir. Bu açıdan bakıldığında en önemli toplum özelliklerinden biri sağlık personelinden hizmet alan bireylerin sağlık okuryazarlığı düzeyidir. Sağlık okuryazarlığının geliştirilmesi için sağlık politikaları belirlenmeli, sağlık ile ilgili bilgi alma kaynaklarının düzenlenmesi, zenginleştirilmesi ve gerektiğinde denetlenmesi için çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Background: The World Health Organization defines health literacy as the level of cognitive-social skills and motivation in accessing, understanding and using information in order to protect and improve the health of individuals. The aim of this study was to determine the attitudes and behaviors of the participants about health literacy by using the 11-question questionnaire and 'Rapidly Estimate Adult Literacy of Medicine' (REALM). The results of the study and providing data, for the development of new scales that can be used for adult health literacy in our country are among the distant objectives of the study. Materials and Methods: The research was carried out within 6 (six) months between 07.01.2019-01.07.2019. Health Sciences University Dışkapı Yıldırım Beyazıt Health Practise and Research Center Family Medicine outpatient clinics, aged 18 and over, who are literate and volunteer to participate in the study, survey interviews and REALM were completed. SPSS 21.0 version program was used to evaluate the data obtained from the research, Pearson's chi square test was used to compare qualitative data and ANOVA analysis was used to compare three or more data. Data were analyzed at 95% confidence level and p value