Ulusal kültürel özelliklerin girişimcilik üzerine etkisi ve ekonomik gelişmişlik düzeyi ile karşılıklı etkileşimi:Küresel düzlemde bir çalışma
The impact of natonal culture on entrepreneurship and interaction effect of economic development level: a research on global scale
- Tez No: 577529
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN KİTAPÇI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kültürler arası araştırma, Hofstede Boyutları, Girişimcilik, Cross- Cultural Study, Hofstede Dimensions, Entrepreneuship
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmanın iki amacı bulunmaktadır. Birincisi ulusal kültürel özelliklerin ülkelerin girişimcilik performansına nasıl ve hangi düzeyde etki ettiğini belirlemektir. İkincisi ise ekonomik gelişmişlik düzeyi ile kültürel özellikler arasında girişimciliğe yönelik bir etkileşim olup olmadığını araştırmaktır. Çalışmanın amaçları doğrultusunda, 81 ülkenin girişimcilik performansları ve ulusal kültürel özelliklerine ait endeksler kesintisiz 5 yıl boyunca gözlenmiştir. Girişimcilik endeksleri Küresel Girişimcilik ve Ekonomik Gelişme Enstitüsünün yıllık raporlarından, kültürel boyutlara ait endeksler, Geert Hofstede web sitesinden alınmıştır. Ekonomik gelişmişlik düzeyine yönelik göstergeler için ise Dünya Bankası verileri kullanılmıştır. Nedenselliğin belirlenmesi amacı ile çok değişkenli doğrusal regresyon ve GLS Boylamsal Regresyon analizleri yapılmış, gelişmişlik düzeyinin kültürel boyutlar ile karşılıklı etkileşim etkisini incelemek için ise 2- Yönlü ANOVA testleri ve düzenleyici değişken analizi yapılmıştır. Çalışmanın bulguları, kültürel boyutlardan“Bireyselcilik”,“Uzun Döneme Odaklanma”ve“Hayatın Tadını Çıkarma”boyutlarının girişimcilik performansını desteklediği,“Erillik”boyutunun ise girişimcilik üzerinde olumsuz bir etkisi olduğu belirlenmiştir. Diğer boyutların kayda değer bir etkisi yoktur. Karşılıklı etkileşim analizinde ise anılan kültürel boyutların ekonomik gelişmişlik düzeyi ile etkileşim içinde olduğu tespit edilmiştir. Çalışmanın bulguları, girişimciliğe etki eden kültürel özellikler açısından yeni ve farklı bir bakış açısı getirecek niteliktedir. Bu bulgulardan uluslararası firmaların üst yönetimi, girişimcilik konusunda politika ve strateji belirleyenler ile konuya yönelik çalışmalar yapan akademisyenlerin faydalanacağın ümit edilmektedir. Çalışma, kapsanan ülke sayısı, incelenen kültürel boyutlar, kültürel boyutların ekonomik gelişmişlik düzeyi etkileşim analizi ve boylamsal niteliğinden dolayı literatürde nadir çalışmalardandır. Zaman periyodunun 5 yıl ile kısıtlı olması ve bazı ülkeler için veri bulunmaması çalışmanın kaçınılmaz kısıtlarıdır.
Özet (Çeviri)
This research has two aims. The first one is to determine how and to what extent the national cultural characteristics of a country plays a role in her entrepreneurship success and the second one is that whether there is an interaction between the economic development levels and the cultural characteristics on affecting the entrepreneurial ecologies of the countries. A five-year longitudinal study is conducted. The entrepreneurship rates and cultural dimension indexes of 81 countries for five years have been used. The entrepreneurship indexes are adopted from the Global Entrepreneurship and Development Institute, cultural dimensions from Geert Hofstede website. Economic development level indicators are adopted from the World Bank database. Multiple Linear Regression and GLS RE longitudal regression analyses have been run for the determination of causality between cultural dimensions and entrepreneurship performance. 2- way ANOVA tests and moderation analyses are performed for the determination of interaction effects of culture and economic development levels. The cultural dimension“Individualism”,“Long Term Orientation”and“Indulgence vs. Restraint”influence the entrepreneurship success rate in a supportive manner whereas“Masculinity”impacts entrepreneurship success rate in a rendering manner. Other dimensions seem to have no significant effect. The results also suggest that these four cultural dimensions interact with economic development level parameters on influencing the entrepreneurship rate. The time period of five years and lack of data regarding cultural dimensions indexes and entrepreneurship rates are the unavoidable limitations of this study. The findings bring a new and valuable understanding of the cultural determinants of entrepreneurship ecology, which top management of multi-national, cross-cultural companies and government policy-makers may benefit from.