The transformation of power generation from gear system to the hydraulic system at rotary kiln
Döner fırınlardaki güç üretim sisteminin dişli sistemden hidrolik sisteme çevrilmesi
  1. Tez No: 577538
  2. Yazar: SADIK ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDUL KADİR EKŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güç Üretim Sistemi, Hidrolik Sistem, Döner Fırın, Yük Analizi, Power Generation System, Hydraulic System, Rotary Kiln, Load Analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tezin amacı, döner fırının redüktör sisteminin hidrolik sisteme çevrilmesidir. Böylece yük dayanımının arttırılması ve buna bağlı olarak ekipman arızalarının azaltılması, malzeme giderlerinin düşürülmesi, bakımda harcanan iş gücü kaybının azaltılması ve üretimin sürekliliğinin sağlanmasıdır. Döner fırında, dişli sistemini etkileyen yükler çok düzensiz ve karışıktır. Yani, bu yükler dengesiz deformasyona ve strese neden olur. Bu nedenle ne kadar farklı malzeme seçilirse seçilsin, dişliler kısa sürede aşınabilir. Ancak, hidrolik sistem düzensiz yük etkilerine karşı dayanım kazandırır. Bu nedenle, dişli sistemli döner fırına sağlanan güç yüksek mukavemet elde etmek için hidrolik sisteme dönüştürülmüştür. Bu tez çalışmasında redüktör sistemi ile hidrolik sistemler arasındaki karşılaştırma incelenmiştir. Avantaj ve dezavantajları açıklanmaktadır. Döner fırının işlevi ve çalışma prensibi açıklanmaktadır. Dişli sistemli döner fırınlara etkiyen yükler analiz edilmektedir. Gelen yükler doğrultusunda oluşan deformasyon ve stres analizi yapılmaktadır. Yük analizi doğrultusunda hidrolik sistem dizaynı için gerekli hesaplamalar yapılmaktadır. Hesaplamalara bağlı kalınarak da hidrolik elemanlar seçilmektedir ve hidrolik sistem modellemesi yapılmaktadır. Ayrıca önerilen sistemin güvenilirlik analizi hata modu ve etkileri analizi ile yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to transform the reducer system of rotary kiln to the hydraulic system. In this way, load strength is increased and consequently equipment failure is reduced, material expenses are decreased, loss of manpower in maintenance is reduced and the continuity of production is ensured. At the rotary kiln, the loads which affect to the gear system is very irregular and mixed. So, these loads cause unstable deformation and stress. For this reason, gears and pinions can wear in a short time however very kindly different materials are chosen. However, the hydraulic system brings us strength to the irregular load effects. For this reason, power generation of gear system rotary kiln is transformed to hydraulic system for obtaining high strength. In this thesis, the comparison between the reductor systems and the hydraulic systems are analysed. The advantages and disadvantages are explained. The function and working principle of rotary kiln is explained. The loads acting on the geared system of rotary kiln is analysed. Deformation and stress analysis are carried out according to incoming loads. In line with the load analysis, the necessary calculations are made for the design of the hydraulic system. Based on the calculations, hydraulic elements are selected and hydraulic system is modelled. Moreover, reliability analysis of proposed system were performed by failure mode and effect analysis.