Fen bilimleri dersinde akıllı tahta kullanımının öğrenci akademik başarısına etkisi
Investigation of the effect of smart board use in science science on student academic success
  1. Tez No: 577939
  2. Yazar: BAHAR KARAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA UZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Smart board, science, student achievement
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmada fen bilimleri dersinde akıllı tahta kullanımının öğrenci akademik başarılarına etkisini incelemek amaçlanmıştır. Bu amaçla ön test, son test desenlere sahip yarı deneysel bir yöntem kullanılmıştır. Çalışma grubu olarak 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Giresun ili Doğankent ilçesinde bir ortaokulda öğrenim gören beşinci sınıftan 24 öğrenci seçilmiştir. Bu uygulamada, oluşturulan deney ve kontrol gruplarına üniteye başlamadan ve ünite bitiminde ısı ve sıcaklık konusunda geçmiş yıllardaki sınav sorularından araştırmacı tarafından oluşturulan çoktan seçmeli sorular, açık uçlu sorular uygulanmıştır. Veriler SPSS 24 paket programında analiz edilmiştir. Gruplar arasında ön testin Mann-Whitney U-Testi analiz sonuçlarına göre çoktan seçmeli ve açık uçlu sorular irdelenmiştir. Bu sonuçlara göre ön testin çoktan seçmeli sorularına verilen cevapların arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Son testin, açık uçlu sorulara verilen cevapların toplam puanına göre deney ve kontrol grupları arasında Mann-Whitney U-Testinin sonuçlarına göre istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç çıkmamıştır. Çoktan seçmeli puanlarına göre gruplar arasında Mann-Whitney U- testi sonuçlarına göre istatiksel olarak anlamlı bir sonuç bulunmaktadır. Ayrıca son test toplam puanlara Mann-Whitney U-Testi sonuçlarına göre gruplar arasında deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Bu duruma göre deney grubu öğrencilerinin, kontrol grubu öğrencilerinden daha başarılı olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the effect of smart board usage on student academic achievement. For this purpose, a quasi-experimental method with pre-test and post-test patterns was used. In the 2016-2017 academic year, 24 fifth grade students from a secondary school in Doğankent, Giresun were selected as the study group. In this application, multiple choice questions and open-ended questions created by the researcher from the previous exam questions about heat and temperature at the end of the unit and at the end of the unit were applied to the experimental and control groups formed. Data were analyzed by SPSS 24 package program. According to Mann-Whitney U-Test results of the pre-test, multiple choice and open-ended questions were examined. According to these results, no statistically significant difference was found between the answers given to the multiple choice questions of the pre-test. There was no statistically significant result between the experimental and control groups according to the total score of the answers given to the open-ended questions of the post-test according to the Mann-Whitney U-Test. According to the multiple-choice scores, there was a statistically significant result among the groups according to Mann-Whitney U-test results. In addition, a statistically significant difference was found in favor of the experimental group between the groups according to the results of the Mann-Whitney U-Test. According to this situation, it can be said that experimental group students are more successful than control group students.