Türkiye'de dış göç yönetiminde kamu kurumlarının ve STK'ların rolü: TRC1 bölgesinde göçmenlerin algıları üzerine bir araştırma
The role of governmental and non-governmental organisaton in immigration management: A research on the perceptions of migrants in the TRC1 region
  1. Tez No: 761497
  2. Yazar: ALPER MAVİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACI MUSTAFA PAKSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, İşletme, Public Administration, Sociology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Yönetim, Yönetişim, Dış Göç, Türkiye'de Dış Göç, Migration, Management, Governance, Migration in Turkey
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Göç olgusu geçmişten günümüze kadar insanların gönüllü veya zorunlu nedenler sonucunda yaşamış oldukları yerleri bırakarak geçici veya kalıcı şekilde yer değiştirmesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Göçün bireyleri etkilediği kadar toplumları ve hatta uluslararası dinamiklere kadar pek çok kesimi etkilediği bilinmektedir. Bu süreç içinde bireyler ve toplumlar hem değişmekte hem de bir dönüşüm içine girmektedir. Nüfus hareketliliklerinin yaşanması teknolojik gelişmelerle ülkeler arası sınırların ortadan kalkması, doğal felaketler, terör, iç savaş, ekonomik ve siyasi gerekçeler gibi pek çok unsur sonucunda şekillenmektedir. Sonuçları ve sebepleri oldukça farklılık gösteren göç kavramı karmaşık bir niteliğe sahiptir. Özellikle göç alan ve göç veren ülkeler etkilenmekte olup günümüzde artık bütün dünya ülkeler siyasi ve ekonomik anlamda bu hareketlilikten etkilenmektedir. Bu kapsamda göç olgusu artık küresel, ulusal ve yerel olmak üzere üç boyuta sahiptir. Nüfus hareketliliklerinin artık sınırları aşmasından dolayı geleneksel göç yönetim şekilleri bırakılarak iletişim ve karşılıklı etkileşimi içinde barındıran yönetişim şekillerine geçilmiştir. Türkiye sahip olduğu stratejik ve jeopolitik konumdan dolayı göç hareketlerinden direkt olarak etkilenmektedir. Özellikle Türkiye'nin çevresinde yer alan ülkelerin daha az gelişmiş olması göç alan ülke konumuna gelmesine yol açmıştır. Türkiye'ye yapılan dış göçler ile siyasi, ekonomik ve sosyal hayat şekillenmiştir.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of migration emerges as a temporary or permanent displacement of people from past to present by leaving the places where they lived as a result of voluntary or compulsory reasons. It is known that migration affects not only individuals but also societies and even many segments, including international dynamics. In this process, individuals and societies are both changing and undergoing a transformation. Experiencing population movements is shaped by many factors such as the disappearance of borders between countries with technological developments, natural disasters, terrorism, civil war, economic and political reasons. The concept of migration, whose results and causes are quite different, has a complex nature. Especially the countries that receive and send immigration are affected, and today, all countries of the world are affected by this mobility in political and economic terms. In this context, the phenomenon of migration now has three dimensions: global, national and local. Due to the fact that population movements have crossed borders, traditional forms of migration management have been abandoned, and governance forms that include communication and mutual interaction have been adopted. Turkey is directly affected by migration movements due to its strategic and geopolitical position. In particular, the fact that the countries around Turkey are less developed has led to Turkey becoming a country of immigration. Political, economic and social life has been shaped by external migration to Turkey.