Değerler eğitimi açısından Necip Fazıl Kısakürek'e ait 'Çile' adlı eserde kök değerlerin incelenmesi
The investigation of root (basic) values in terms of the values of education in the work of 'Çile' which belongs to Necip Fazil Kisakürek
  1. Tez No: 578422
  2. Yazar: NESLİHAN DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MACİD YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Necip Fazıl Kısakürek, Çile, değer, değerler eğitimi, Necip Fazıl Kısakürek, Çile, value, values education
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Değerler eğitimi; son yıllarda giderek önem kazanan ve üzerinde hassasiyetle durulan bir konu haline gelmiştir. Özellikle örgün eğitim kurumu olan okullarda; değerler eğitiminin nasıl yapılacağı, hangi materyaller kullanılarak daha etkili bir yöntem izleneceği üzerine çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmada Necip Fazıl Kısakürek'in“Çile”adlı eserinin değerler eğitimi açısından incelemesi yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı,“Çile”deki değerlerin tespiti yapılarak değerler eğitimi açısından bu eserin neler ifade ettiğini ortaya çıkarmaktır. Çalışmanın birinci bölümde, değerler eğitimi ile ilgili kavramlardan bahsedilmektedir. İkinci bölümde ise“Çile”deki metinler çözümlenerek adalet, dostluk, dürüstlük, özdenetim, sabır, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik, yardımseverlik değerlerine yer verilmesi bakımından incelenmiştir. Bu değerlerin doğrudan ya da örtük bir şekilde işlendiği bulgular tespit edilmiş ve değerler eğitimiyle bütünleştirilmeye çalışılmıştır. İçerik analizi ve literatür taraması yöntemleri kullanılmış, çalışma nitel araştırma ekseninde şekillendirilerek sonuca ulaşılmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Values education; in recent years, it has become a topic that has become increasingly important and has been emphasized with precision. Especially in schools with formal education institutions; studies are carried out on how to conduct values education and to follow a more effective way through which materials. In this study, the study of Necip Fazıl Kısakürek's“Çile”was studied in terms of values education. The aim of this study is to determine what the work in“Çile”means in terms of values education. In the first part of the study, the concepts related to values education are mentioned. In the second section, the texts in“Çile”were analyzed and analyzed in terms of justice, friendship, honesty, self-control, patience, respect, love, responsibility, patriotism and benevolence. The findings of these values were studied directly or implicitly and it was tried to be integrated with the values education.Using the methods of content analysis and review of the literature, qualitative research study aimed to reach the conclusion shaped axis.