Enformel sektör ve sosyal dışlanma: Antalya geri dönüşüm işçileri
Informal sector and social exclusion : Antalya recycling workers
  1. Tez No: 578447
  2. Yazar: DİDEM GÜR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA KOÇANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tabakalaşma, Sınıf, Yoksulluk, Sosyal Dışlanma, Enformel Sektör, Geri Dönüşüm İşçileri, Dışlanmanın Devredilebilirliği, Stratification, Class, Poverty, Social Exclusion, Informal Sector, Recycling Workers, Transferability of Exclusion
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 255
Özet
Yaşanan gelişmelerle birlikte yeni dünya düzeninin temelini ekonomik değişimler oluşturmuş ve bu yeni ekonomik yaklaşım, çalışma yaşamı ve çalışma ilişkilerinde formel- enformel çalışma ayrımını ortaya çıkarmıştır. Bu süreçte yoksulluğun anlamı değişmiş, kent mekanında sosyal dışlanma, ekonomik yapılanmadan ve yoksulluktan kökenlerini alarak daha görünür olmuştur. Çalışmanın birinci bölümünde enformel sektörün formel sektörden ayrıldığı noktalar ve enformel sektöre dair kuramsal yaklaşımlar, işlevsel ve yapısal yaklaşımlar çerçevesinde ele alınmıştır. İkinci bölümde ise toplumsal tabakalaşma tartışmasına yer verilmiş ve özellikle Marx ve Weber'in sınıf tartışmasına odaklanılmıştır. Üçüncü bölümde ise sınıf tartışmalarına paralel olarak yoksulluk literatürü incelenmiş ve yoksulluğun yaşanan değişimlerle birlikte yeni bir hal alması ve sosyal dışlanma için bir kaynak oluşturması yönüyle tartışılmıştır. Yapılan derinlemesine görüşmelerden elde edilen saha bulguları, sosyal dışlanmanın enformel sektör çalışanları ile ilişkisinin kurulması ve bütüncül bir sentez elde etmek amacıyla dördüncü bölümde, literatür verileri ile ilişkilendirilerek ele alınmıştır. Bu süreçte veriler kategorileştirilerek temalama ve kodlama ile tema analizi, betimsel analiz ve içerik analizine tabi tutularak yorumlanmış ve her bir tema literatürden destek alınarak/ literatürden farklılaşan ve benzeşen yönleriyle yorumlanmıştır. 37 kişiyle yapılan derinlemesine görüşmeler sonucunda ortaya genel hatlarıyla şu sonuçlar çıkmıştır: Geri dönüşüm işçileri, öncelikle mülksüzlükleri ve işgücü piyasasına katılabilecek niteliklerden yoksun olmaları nedeniyle işgücü piyasalarından dışlanmaktadırlar. Diğer taraftan geri dönüşüm işçilerinin bir kısmı ise enformel sektörün çalışma tarzının kendi yaşam tarzlarıyla uyuştuğunu ifade ederek işgücü piyasalarından dışlanma temasını, tema bozumuna uğratmıştır. Geri dönüşüm işçilerinin çoğu Kürt işçilerden ve Afgan işçilerden oluşmaktadır ve dolayısıyla en yoğun dışlanma sürecinin de etnik kökenleri sebebiyle yine kültürel düzlemde ortaya çıktığı görülmüştür. Bunun yanı sıra yoksullukları, enformel ağlar içinde bulunan yaşamları ve dolayısıyla olumsuz/ düzensiz yaşam koşulları sebebiyle toplumsal alandan da dışlanarak bulundukları toplumun genel kuralları ve kabulleri noktasında izole bir hale geldikleri bulgulanmıştır. Çalışmanın önemli bir bulgusunu da dışlanmanın devredilebilirliği oluşturmaktadır. Çok boyutlu bir dışlanma süreci içerisinde bulunan geri dönüşüm işçileri; ekonomik, toplumsal, kültürel, politik ve mekansal dışlanmalarının yanı sıra ekonomik sorunlardan kaynağını alarak etnik niteliklerinden dolayı zincirleme bir dışlama/ dışlanma ilişkisi içerisine de girmektedirler.
Özet (Çeviri)
In the course of time, the basis of new world system has been composed by the economic changes, and this new economic ideology has revealed the distinction between formal and informal labour in labour life and labour relations. Meanwhile, the meaning of poverty has changed, the social exclusion in urban areas turned out to be more visible because of the economic structure and poverty. The first chapter of the present study focuses on the differenciating issues between informal and formal sectors and the theoretical approaches to the informal sector from the perspective of the functional and structural approaches. In the second chapter, the discussion of social stratification was discussed and the focus was on Marx and Weber's class discussion. In the third chapter, parallel to the class discussions, poverty literature was examined and it was discussed that poverty became a new state with the changes and formed a source for social exclusion. The field findings obtained from the in-depth interviews were discussed in the fourth chapter by linking the literature data with the aim of establishing the relationship between social exclusion and the informal sector employees and obtaining a holistic synthesis. In this process, the data were categorized and discussed by using theme and coding with theme analysis, descriptive analysis and content analysis, and each theme was interpreted with the support of the literature and differentiated from the literature. As a result of the in-depth interviews conducted with 37 people, the following conclusions are revealed: Recycling workers are primarily excluded from labor markets due to their lack of property and qualifications to participate in the labor market. On the other hand, some of the recycling workers have disrupted the theme of exclusion from the labor markets by expressing that the informal sector's working style matches their lifestyles. Most recycling workers consist of Kurdish workers and Afghan workers, and thus the most intense exclusion process has been observed in the cultural level due to their ethnic origin. In addition, they have been found to be isolated from the social sphere due to their poverty, life in informal networks, and consequently due to negative / irregular living conditions, to the general rules and assumptions of the society in which they exist. An important finding of the study is the transferability of exclusion. Recycling workers in a multi-dimensional exclusion process; In addition to their economic, social, cultural, politic and spatial exclusion, they also have a chained exclusion relationship due to their ethnic characteristics.