Teknoparklarda muhasebe, vergilendirme ve bir uygulama
Accounting, taxation and an application in Technopark
- Tez No: 578514
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN MERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: R & D, Tax, Technopark, Software-Design Date: May, 2019
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Teknoparkların kuruluş amacı, bilim üreten, akademik birikimi olan üniversiteler ve enstitülerle, mal ve hizmet üretimi yapan firmaların birikimlerini birleştirerek, öncelikli olarak tercih edilen, teknolojiye dayalı, üretim verimliği ve katma değerinin yüksek olduğu mal ve hizmet üretmektir. Teknoparklarda yazılım, tasarım ve Ar-Ge faaliyetlerinin yapılması hedeflenmiş, bu faaliyetleri desteklemek için bölge bulunan girişimcilere vergi, sgk istisnası ve hibe destekleri sağlanmıştır. Yazılım, tasarım ve Ar-Ge faaliyetleri doğası gereği önceden başarı ile sonuçlanacağı tespit edilememektedir. Girişimciler yaptıkları harcamalar sonucunda hedefledikleri sonuçlara ulaşamamaktadırlar. Bu durum girişimcilerin yazılım, tasarım ve Ar-Ge faaliyetlerinde bulunmalarında çekinceli davranmalarına yol açtığı gibi, bölgeye sağlanan istisna ve destekler nedeniyle kötü niyetli girişimcilerin bölgelerde yazılım, tasarım ve Ar-Ge faaliyetleri yapmak yerine sadece söz konusu desteklerden faydalanmak için faaliyette bulunmaktadır. Anahtar Kelimeler : Ar-Ge; Vergi; Teknopark; Yazılım-Tasarım. Tarih : Mayıs, 2019
Özet (Çeviri)
The founding purpose of the technoparks is compounding the universities and institutions which have academical accumulation and generate science, with the goods and services which are preferred with priority and based on technology and also have high production efficiency and value-added. It is aimed to do software, design and R & D activitites in the technoparks and it is subsidized tax, social security institution exception and grant to provide mentioned activities for entrepreneurs who live in that region. It is intrinsically hard to determine beforehand if software, design and R & D activities will result in success. Entrepreneurs cannot reach their goals in consequences of their expenses. It causes that entrepreneurs behave timid about doing mentioned activities and in addition to this some malicious entrepreneurs only take advantage of yhe subsidization which is provided instead of doing software, design and R & D activities.