Mukâtil B. Süleymân'ın tefsirinde ölüm ve ötesi
Death and beyond in Mukatil B. Suleyman's commentary
- Tez No: 578542
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ALTUNTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Mukâtil b. Süleymân, Tefsir, Ölüm, Âhiret, Hesap, Ceza, Mükâfat, Cehennem, Cennet, Mukatil b. Suleyman, Commentary, Death, Hereafter, Account, Punishment, Award, Hell, Heaven
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Mukâtil b. Süleymân ilk dönem müfessirlerinden olup hicrî ikinci asırda yaşamıştır. Tefsir alanında önemli bir yeri olan Mukâtil b. Süleymân'ın et-Tefsîru'l-kebîr adlı eseri Kurân-ı Kerîm'in baştan sona tefsiri niteliğindeki ilk eserdir. Eser övgülere mazhâr olmasının yanında yergilerden de nasibini fazlasıyla almıştır. Üzerinde çeşitli çalışmaların yapıldığı bu eser, araştırmamızın temel kaynağıdır. Çalışmamız, Mukâtil b. Süleymân'ın et-Tefsîru'l-kebîr adlı eserindeki ölüm ve ölümden sonraki hayat ile ilgili âyetleri yorumlamasını konu edinmektedir. Bu çalışmamız giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde; Mukâtil b. Süleymân'ın hayatı ve âhiret hakkında genel bir bilgi verilmesinin yanı sıra, çalışmamızın konusu, amacı ve yöntemi anlatıldı. Birinci bölümde; Âhirete iman, ölüm, kabir, kıyâmet alâmetleri, kıyâmet ânı ile ilgili âyetlerin tefsiri incelendi. İkinci bölümde; Mukâtil b. Süleymân'ın yeniden diriliş, amel defterlerinin dağıtılması, hesap, mîzan dirilişten so nra olacak olaylarla ilgili konulardaki görüşleri ele alındı. Üçüncü bölümde; cehennemin özellikleri, cehennemde yaşam cennetin özellikleri ve cennette yaşam konuları incelendi.
Özet (Çeviri)
Mukatil b. Suleyman was one of the first period commentators and lived in the second century. Mukatil b. Suleyman's work called et-Tefsiru'l-kebir, which has an important place in the field of commentary, is the first work of the Qur'an's commentary from beginning to end. In addition to the work, it has received many criticisms. Various studies have been carried out on this work and it is the main source of our research. Our study is about Mukatil b. Suleyman's interpretation of the verses related to death and life after death in his work named as et-Tefsiru'l-kebir. This study consists of introduction and three chapters. In the introduction; in the addition to giving general information about Mukatil b. Süleyman's life and the hereefter, the subject, purpose and method of our study were explained. In the first chapter; the interpretation of the verses of faith in the hereafter, death, graves, signs of doom, moment of doom were examined. In the second chapter; Mukatil b. Suleyman's discussions on resurrection, hand over of the book of deeds, account, trial and events after the resurrection were discussed. In the third chapter; features of hell, life in hell, features of heaven and life in heaven subjects were examined.