Yüzücülerde solunum kası antrenmanının aerobik güç ve solunum parametrelerine etkisi
The effect of respiratory muscle training on aerobic power and respiratory parameters in swimmers
  1. Tez No: 578695
  2. Yazar: YASEMİN BAĞIRAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER DAĞLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Yüzme, solunum kası antrenmanı, aerobik güç, Swimming, respiratory muscle training, aerobic power
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmanın amacı, yüzücülerde 6 haftalık solunum kası antrenmanının aerobik güç (VO2max) ve solunum parametreleri üzerine etkisinin incelenmesidir. Çalışmaya düzenli yüzme antrenmanı yapan 18-23 yaş arası 20 erkek yüzücü gönüllü olarak katılmış ve randomize yöntem ile deney (n:10) ve kontrol (n:10) grubu olarak ikiye ayrılmıştır. Deney grubuna 6 hafta boyunca haftada 5 gün solunum kası antrenmanı uygulanmıştır. Solunum kası antrenman cihazı (POWER®breathe, UK) ile maksimal inspiratuar basınç (MIP) değerinin %50 değerinde günde iki kez 30 tekrarlı solunum kası antrenmanı yaptırılmıştır. Antrenman öncesi ve sonrasında vücut kütle indeksi, VO2max, vital kapasite (VC), zorlu vital kapasite (FVC), zorlu ekspirasyon volümü (FEV1) ve zorlu ekspirasyon oranı (FEV1/FVC) ölçümleri yapılmıştır. Solunum parametreleri spirometre ile VO2max ölçümleri bisiklet ergometresinde kardiopulmoner egzersiz testi ile ölçülmüştür. Solunum kas kuvvetinin belirlenmesi için respiratuar basınç ölçer kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22.0 programında analiz edilmiştir. Grup içi karşılaştırmada Paired Samples T, grupların karşılaştırılması için Independent Samples T testleri kullanılmıştır. İstatistiksel analiz sonucunda deney grubunun solunum parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlılık bulunmuştur (p0.05). Gruplar arası karşılaştırmada ise deney grubu lehine solunum parametreleri değerlerinde anlamlılık bulunmuştur. Sonuç olarak 6 haftalık solunum kası antrenmanının yüzücülerde solunum parametrelerini olumlu yönde etkilediği söylenebilir. Düzenli olarak yapılan solunum kası antrenmanının solunum parametrelerini geliştirdiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the effect of 6 weeks respiratory muscle training on aerobic power (VO2max) and respiratory parameters in swimmers. A total of 20 male swimmers between 18 and 23 years of age were included in the study as volunteers and randomly divided into two groups as control (n: 10) and control (n: 10) groups. Respiratory muscle training was applied to the experimental group 5 days a week for 6 weeks. Respiratory muscle training device (POWER®breathe, UK) and maximal inspiratory pressure (MIP) value of 30% of the respiratory muscle training 30 times twice a day was built. Body mass index, VO2max, vital capacity (VC), forced vital capacity (FVC), forced expiratory volume (FEV1) and forced expiratory rate (FEV1/FVC) were measured before and after training. Respiratory parameters were measured by spirometry. VO2max measurements were measured by cardiopulmonary exercise test on bicycle ergometer. Respiratory muscle strength was used to determine the respiratory pressure gauge. The data were analyzed in SPSS 22.0 program. Independent Samples T Test was used to assess the significance between the experimental and control groups. Paired Samples T Test was applied for intra-group comparisons. As a result of the statistical analysis, there was a significant difference in the respiratory parameters of the experimental group (p0.05). In the comparison between groups, there was a significant difference in the values of the respiratory parameters in favor of the experimental group. As a result, it can be said that 6 weeks of respiratory muscle training affects the respiratory parameters positively in swimmers. It is thought that regular respiratory muscle training improves respiratory parameters.