Politik katılım bağlamında üniversite öğrencilerinin 2019 Yerel Seçimleri'ne bakış açısının tespiti: İstanbul ili örneği
Designation of the perspective of university students towards the local elections of 2019 within political involvement manner : Examplary of İstanbul province
- Tez No: 578831
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Political Science, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İletişim, Siyasal İletişim, Politik Katılım, Gençlik, Sosyal Medya, 2019 Genel Seçimleri, Communication, Political Communication, Political Participation, Youth, Social Media, 2019 General Elections
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
İnsan hayatının vazgeçilmezi olan iletişim, ilerleyen teknolojiyle birlikte değişime uğramıştır. Eskiden televizyon, gazete gibi kitle iletişim araçları hayatın vazgeçilmeziyken günümüzde internet önemli bir kitle iletişim aracı haline gelmiştir. İnternetin yaşantımıza girmesiyle birlikte internetin en etkin kullanıldığı sosyal medya platformları da hayatımızda önemli hale gelmiştir. Siyasetçiler özellikle seçim dönemlerinde seçmenlere ulaşabilmek için farklı yollar arayarak seçmenlerin kendilerine oy vermelerini sağlamak amacıyla televizyona reklam vermek, afiş asma gibi yöntemlerle çeşitli seçim kampanyaları yapmaktayken günümüzde sosyal medya platformları sayesinde seçmenlere daha kolay bir şekilde ulaşabilmektedirler. Sosyal medya platformlarında etkileşim iki yönlü olduğundan seçmenlerde kendi görüş ve önerilerini siyasetçilere aktarabilmektedirler. Özellikle gençlere ulaşmak isteyen siyasetçiler sosyal medya platformlarını aktif bir şekilde kullanmaktadırlar. Politik katılım bağlamında Türkiye'deki üniversite öğrencilerinin 2019 yerel seçimlerine bakış açısının tespiti çerçevesinde çalışma üç bölümde incelenmiştir. Birinci bölümünde; siyasal iletişim ve seçim kampanyalarına bakış, ikinci bölümünde; politik katılım ve seçmen kanaatlerinin belirlenmesi ele alınmıştır. Son olarak üçüncü bölümünde de ise araştırmanın amacı, hipotezleri, araştırmanın örneklemi, önemi, sınırlılıkları, veri toplama aracı ile bilgiler verilmiştir. Elde edilen veriler SPSS paket programı ile analiz edilmiştir. Çalışmanın sonuç kısmında ise erkek katılımcıların kadınlara göre politikayla daha ilgili oldukları ve siyasetle ilgilenmeyen katılımcıların önem düzeyi puanının, sadece oy veren, oy verme dışında siyaset izleyen ve konuşan katılımcıların önem düzey puanınından düşük olması istatistiksel olarak anlamlı olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Communication, which is indispensable part of human life, has changed with advancing technology. While mass media such as television and newspapers were indispensable part of our lives, the internet has become an important media of mass communication. Social media tools, which use the internet in the most effective way, have become important in our lives. The politicians were looking for different ways to reach voters, especially in the times of election. In order to persuade voters to vote for themselves, they were conducting various campaigns, such as advertising on television and hanging posters. Today, thanks to social media tools, they can easily reach voters. Since the interaction in the social media tools is two-way, the voters can also convey their opinions and suggestions to the politicians. Especially politicians who want to reach young people actively use social media tools. Within the framework of determining the perspective of university students in the 2019 local elections in Turkey in the context of political participation, the study was conducted in three parts. In the first part; political communication and election campaigns was examined. In the second part, political participation and determination of voter opinion was studied. Finally, in the third section, the aim of the research, hypgothesis, sample, importance, limitations of the research, data collection tool are presented. The data were analyzed with SPSS program. In the final part of the study, suggestions are given for future studies given in line with the obtained data. In the conclusion part of the study, it was found statistically significant that the male participants were more interested in politics than women and the significance level of the participants who were not interested in politics was lower than the importance level of the participants who only voted, who followed the politics except for voting.