Multipl skleroz ile toxoplasma gondii'nin olası ilişkisinin araştırılması
The investigation of the potential relationship between multiple sclerosis and toxoplasma gondii
  1. Tez No: 578870
  2. Yazar: GÜLGÜN SEVİMLİGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜBEYDA AKIN POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Parazitoloji, Parasitology
  6. Anahtar Kelimeler: Toxoplasma gondii, Toxoplasma-IgG, Toxoplasma-IgM, ELISA, Multipl Skleroz, Toxoplasma gondii, Toxoplasma-IgG, Toxoplasma-IgM, ELISA, Multiple Scleros
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Toxoplasma gondii zorunlu hücre içi paraziti olup memelilerin tamamında, bazı kuşlar ve sürüngenlerde, ayrıca bazı soğukkanlı hayvanlarda da görüldüğü bildirilmiştir. İmmün sistemi sağlam bireylerde semptom bile oluşturmazken immün düşük bireylerde hayatı tehdit eden ciddi hastalık tablolarının gelişmesine neden olabilmektedir. Toxoplasmosis gebelikte oluşmuş ise düşük, yeni doğanlarda fetal anomalilere sebep olmaktadır. Dünyada insanların %30'unun T. gondii ile enfekte olduğu tahmin edilmektedir. Multipl skleroz (MS) santral sinir sisteminin (SSS) hastalığı olup enflamasyon, demiyelinizasyon ve akson hasarı ile karakterize otoimmün kronik bir hastalıktır. Günümüzde etyolojisi ve patogenezi açıklanamamıştır. T. gondii'nin MSS'ne karşı yüksek afinitesi nedeniyle araştırıcılar, bazı otoimmün hastalıklar (Romatoit Artrit, Sistemik Lupus, Tip 1 Diyabet, MS) ile ilişkisini araştırmaya yönelmişlerdir. MS hastalığı ile T. gondii'nin olası ilişkisinin araştırılması amaçlanan çalışmada, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Polikliniği'nde tedavisi düzenlenip takip edilen 182 MS hastasından kan örnekleri alındı ve ELISA yöntemi ile IgG ve IgM antikorları araştırıldı. Toxsoplasmosis risk faktörleri ile teması değerlendirmek için ayrıca anket uygulandı. MS hastalarının %42.09'unda, kontrol grubunun %40.01'inde IgG pozitifliği saptanmış olup iki grup arasında anlamlı fark bulunamamıştır (p˃0.05). Her iki grupta da IgM pozitif hasta bulunamamıştır. Hem MS hastalarında hem de kontrol grubunda yer alan bireylerde yaş, kadın cinsiyet, çiğ et tüketme (çiğ köfte vb.) alışkanlıklarının toxoplasmosis yönünden risk faktörü olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, MS hastalığı ile T.gondii arasında ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Toxoplasma gondii is an obligate intracellular parasite. It has been reported to might be seen in all mammals, some birds and reptiles, as well as in some cold-blooded animals. It can lead to the development of serious life-threatening conditions in immunocompromised individuals while it does not couse to disease in immunocomponent individuals. If toxoplasmosis occurs during pregnancy, it causes fetal anomalies or miscarriages. It estimated that 30% of the world's population are infected with Toxoplasma gondii. Multiple sclerosis (MS) is a disease of the central nervous system (CNS) and is an autoimmune chronic disease characterized by inflammation, demyelination and axon damage. It's etiology and pathogenesis have not been clearly explained. The researchers have been interested in investigating its association with some autoimmune diseases (such as Rheumatoid Arthritis, Systemic Lupus, Type 1 Diabetes, MS) because its high affinity to CNS. In our study, we aimed to investigate the possible relationship between MS and T. gondii. Blood samples were collected from 182 MS patients who were treated and followed up at the Neurology outpatient clinic of Sivas Cumhuriyet University Hospital. IgG and IgM antibodies to Toxoplasma gondii were investigated by ELISA method. A questionnaire was also applied to patients to evaluate the contact with toxoplasmosis risk factors. Toxoplasma gondii IgG positivity was found in 42.09% of the MS patients and 40.01% of the control group. There were no significant difference between the two groups (p˃0.05). Toxoplasma gondii IgM positivity were not found in the two groups. Age, female gender, raw meat consumption (raw meatball) habits were found to be risk factors for toxoplasmosis in both MS patients and control subjects. In conclusion, there was no relationship between T.gondii and MS.