Bazı potansiyel fonksiyonları için schrödinger denkleminin seri çözümü
- Tez No: 57905
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN DEMİRHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Schrödinger denklemi, Frobenius metodu
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
IV ÖZET BAZI POTANSİYELLER İÇİN RADYAL SCHRÖDINGER DENKLEMİNİN YAKLAŞIK ÇÖZÜMÜ KAYACAN, Özhan Yüksek Lisans Tezi, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi; Prof. Dr. Doğan DEMİRHAN Ocak 1996, 75 sayfa Bu tezde, bazı potansiyel enerji fonksiyonları için bir-boyutlu Schrödinger denkleminin yaklaşık çözümleri aranmıştır. İlk olarak, V =-V0 sech2(ar) ile V =-r exp(-ar) potansiyelleri için yaklaşık çözüm aranmıştır. Bu potansiyeller, Jacobi polinomlan cinsinden seriye açılmış ve yedi terim yaklaşımı yapılmıştır. Daha sonra bu yedi terim yaklaşımı radyal Schrödinger denkleminde yerine yazılarak seri çözümü aranmış ve gerekli tekrarlama bağıntılarına ulaşılmıştır. Coulomb potansiyeli için de seri çözümü aranmış ve gerekli tekrarlama bağıntısına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT APPROXIMATE SOLUTIONS OF RADIAL SCHRÖDINGER EQUATION FOR SOME POTENTIAL FUNCTIONS KAYACAN, Özhan MSc in Physics Supervisor : Prof. Dr. Doğan DEMİRHAN January 1977, 75 pages In this thesis, approximate solutions of one-dimensional Schrödinger equation are investigated for some potential functions. At first, the solutions for V(r)= -V0 sech (ar) and V(r)= -r exp(-ar) potentials are investigated. These potential functions are expanded in terms of Jacobi polynomials and the seven-term expansions are used. Then, the series solutions are investigated by substituting the seven-term expansions into the Schrödinger equation and recurrence relations are obtained. A series solution is also investigated for Coulomb potential and recurrence relations are recovered. Keywords : Schrödinger equation, Frobenius's method.