Çalışma yaşamında liderlik davranışlarının motivasyon ve iş tatmini üzerine etkisi: Bir alan araştırması
The influence of leadership behaviors on motivation and job satisfaction in working life: A field study
  1. Tez No: 579087
  2. Yazar: BURCU AKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AGAH SİNAN ÜNSAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, İş Tatmini, Motivasyon, Leadership, Work Satisfaction, Motivation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Örgütler; iş süreçleri, işgörenler, işler, yöneticiler, çevre, sermaye, hammadde vb. unsurlardan oluşan sistemlerdir. Bu sistem içerisindeki pek çok faktör iş ve üretim sürecini, dolayısıyla örgütü doğrudan etkilemektedir. İşgörenlerin motivasyonları ve iş tatminleri de çevrelerindeki pek çok faktörden etkilenebilmektedir. Bu faktörlerden biri de liderlerin davranış tarzları ya da liderlik tarzlarıdır. Bu çalışmada bankacılık sektöründe çalışan işgörenlerin liderlerinin liderlik tarzlarından motivasyonlarının ve iş tatminlerinin nasıl etkilendiği araştırılmaya çalışılmıştır. Bu amaçla yapılan çalışmanın evrenini İstanbul ili Avrupa yakasında faaliyet gösteren bankaların çalışanları, örneklemini ise bu bankalarda çalışan 300 kişi oluşturmuştur. Araştırma verileri anket yöntemiyle toplanmış, bu amaçla iş tatmin ölçeği, motivasyon ölçeği ve liderlik tarzları belirleme ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın verileri SPSS paket programıyla analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, dönüşümcü ve sürdürümcü liderlik özelliğinin işgörenlerin motivasyonunda, içsel ve dışsal tatminlerinde anlamlı ve pozitif yönlü bir etkisinin olduğu görülmüştür. Buna göre dönüşümcü liderlik özelliği arttığında işgörenlerin motivasyonlarında ve iş tatmin düzeylerinde artış sağlanabilecektir. Buna karşılık serbestlik tanıyan liderlik özelliğinin işgörenlerin motivasyon düzeyleri üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Organizations are systems formed by factors such as work processes, Works, wage earners, managers, environment, capital, raw material, etc. A lot of factors in this system impact work and production period, thus directly affecting the organization. Motivation and work satisfaction of wage earners are also affected by a lot of factors in their environments. One of these factors is type of leaders' behaviors or type of their leadership. In this study, it was aimed at analyzing not only leadership styles of leaders of wage earners in banking sector but also and how their motivation and work satisfaction are affected. For this purpose, universe of the study is formed by workers in banks European Side of İstanbul, whilst the sample is formed by 300 workers in banks. Data of research were collected by survey technique and work satisfaction scale, motivation scale and determining leadership style scale were used. Research data were analyzed by SPSS package program. At the end of study, it was seen that transformit and subscriber leadership styles had meaningful and positive-directional effect on motivations and internal and external satisfactions of wage earners. According to those, when transformit leadership style increases, it is possible that motivations and work satisfaction levels increase. Also, it was found that leadership styles that let freedom have no effects on motivation levels of wage earners.