Müze eğitiminde yapay zekanın kullanılması
Using artificial intelligence in museum education
  1. Tez No: 579101
  2. Yazar: ASLI ASİYE ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÇAKIR İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Müzecilik, Science and Technology, Education and Training, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Müze eğitimi, müzecilik, teknoloji, yapay zeka, yeni medya, Museum education, museum studies, technology, artificial intelligence, new media
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müze Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
21. yüzyılın teknolojik gelişmeleri, hızla üretilebilen ve paylaşılabilen bilginin görsel materyallerle desteklenmesi ihtiyacını beraberinde getirmiştir. Müzelerde ve müze eğitiminde de görsel araçlardan sıklıkla yararlanılmakta ve müze nesnelerinin bilgisi teknolojik uygulamalarla desteklenmektedir. Bu gelişmeler arasında en çok başvurulan çalışmalar yapay zeka üzerinedir. Türkiye müzelerinde kullanılan teknolojileri saptamak ve güncel dönemde farklı ülkelerde kullanılan müze teknolojilerini araştırmak tezin problemini oluşturmaktadır. Bu bağlamda, teknolojik uygulamaların müzelerdeki eğitim süreçlerinde kullanılması konusunda kuramsal tartışmalar ve örneklerden yola çıkılarak müze eğitiminde yapay zekanın kullanımına ilişkin öneriler geliştirilmesi amaçlanmıştır. Müzelerdeki sonsuz bilgi döngüsünde ve bu bilginin doğru işlenerek ziyaretçilere/katılımcılara sunulmasına duyulan ihtiyaç doğrultusunda yapay zekanın müze eğitimi etkinliğinde kullanılmasının gerekliliği doğmaktadır. Çünkü ziyaretçiler sorularına ve merak ettiklerine dair doğru, hatta çoğu zaman basit cevaplar duymak istemektedirler. Bu karşılıklı alışveriş, her yaş grubu için müze eğitiminin verimliliğini ve devamlılığını sağlayan en önemli unsurdur. Müze eğitimcisi bu bilgi alışverişini yapay zeka teknolojisinin yardımıyla daha sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebilir.
Özet (Çeviri)
The technological advances of the 21st century have brought with it the need to support information that can be rapidly produced and shared information with visual material. Visual tools are frequently used in museums and in the field of museum education and the information about the museum objects are supported by technological applications. Among these developments, the most frequently works are on artifical intelligence. The technology used in the museums in Turkey and the exploration of the current technologies in different countries are the problems of the thesis. In this context, it is aimed to develop suggestions about the use of artificial intelligence in museum education, based on theoretical debates and examples on the use of technology in museum education processes. It is needed to use artificial intelligence in museum education activities, due to endless cycle of knowledge in museums and the necessity of refining the information correctly for the visitors/participants. This is because the visitors request correct, often simple answers to their questions and curiosity. This mutual exchange is the most important factor that ensures the efficiency and continiuity of museum education for all age groups. The museum educator can perform this information exchange with the help of artificial intelligence technology in a healthier way.