Beş değerlikli antimon bileşiğinin in vitro plazma ve eritrosit biyokimyasal parametrelere etkisi
  1. Tez No: 57921
  2. Yazar: NECMETTİN AKTEPE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZCAN EREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Antimony, SOD, GSH-Px, GGT
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Çalışmada beş değerlikli antimon bileşiğinin plazma ve eritrosit içi bazı biyokimyasal parametrelere etkisi araştırılmıştır. 15 sağlıklı bireyden alman kan örnekleri 15er mi olarak iki kısma ayrılmış, birinci kısma terapötik dozda antimon ilave edilmiş ve diğer kısma ise antimon ilave edilmeyerek kontrol grubunu oluşturmuştur. İn vitro koşullarda 24 saat 37 °C de inkübasyona tabi tutulmuş ve daha sonra eritrosit ve plazma ayrıştırılarak, adenozin deaminaz (ADA), lactat dehidrogenaz (LDH), aspartat amino transferaz (AST), alanın amino transferaz (ALT), total asit fosfataz (ACP), alkalen fosfataz (ALP), süperoksit dismutaz (SOD), y-glutamil tranferaz (GGT), glutatyon peroksidaz (GSH-Px), katalaz ve kreatin kinaz enzimleri (CPK), oxidatif durumu incelemek için lipid peroxidasyonu (LPx) ve GSH konsantrasyonu ölçülmüştür. Antimon ilave edilen grupta bazı enzimlerin aktrvitesi istatiksel olarak çok önemli oranda düşmüş, lipid peroxidasyonu yükselmiştir. Eritrosit içi ve plazma GSH düzeyleri belirgin oranda düşük bulunmuştur. Antimonun biyokimyasal etki mekanizması tam olarak aydınlatılmamış olmasına rağmen muhtemelen proteinlerin -SH gruplarına bağlanarak ve enzimleri inhibe ederek etki ettiği ileri sürülebilir. Anahtar kelimeler Antimon, SOD, GSH-PX, GGT.
Özet (Çeviri)
Effects of pentavalent antimony compound on some biochemical parameters of in vitro plasma and erythrocytes were investigated. 30-ml venous blood was withdrawn from 15 healthy persons and then, divided into two portions. To each tube of the first group, pentevalent antimony compound at therapeutic dosage was added and incubated for 24 hours at 37°C. The tubes without antimonial compound were considered as the control group. At the end of the incubation period, plasma and erythrocytes were separated. Adenosine deaminase (ADA), lactate dehydrogenase (LDH), aspartate transaminase (AST), alanine transaminase (ALT), total acid phosphatase (ACP), alkalin phosphatase (ALP), superoxid dismutase (SOD), y-glutamil transferase (GGT), glutathion peroxidase (GSH-Px), catalase and creatine phosphokinase (CPK) enzym activities and lipid peroxidation levels and reduced glutathion concentrations were measured. Most of enzym activations were found to be lower in the antimonial compound added group than those of controls. While lipid peroxidation levels of plasma and erythrocytes were higher while the reduced glutathion levels of plasma erythrocyts were lower in antimony applied group than those of controls. In conclusion, the effect of antimonial compounds on human blood is not as clear as in vitro. It is believed that antimonial compound might bind to -SH groups of protein molecules and inhibits enzyme activities.