Borçlanma maliyeti TMS23 ve Vergi Usul Kanunu karşılaştırılması
Comparison of the borrowing cost TMS23 and Tax Procedure Law
- Tez No: 579374
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN TAŞTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, İşletme, Law, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Borçlanma Maliyetleri, Borçlanma Maliyeti Tms23, Vergi Usul Kanunu, Borrowing Costs, Borrowing Costs Tms23, Tax Procedure Law
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Günümüzde yaşanan küreselleşmenin bir etkisi olarak artan rekabet sonucunda, işletmelerin kullandıkları yabancı kaynakların miktarı artmış, yabancı kaynakların kullanımı muhasebe işlemlerinin borçlanma maliyetlerindeki önemini artırmıştır. Ülkemizde, UMS / UFRS'ler ile uyumlu olarak Türkiye Muhasebe Standartları yayınlanmıştır. Bu standartlardan bir tanesi TMS 23 Borçlanma Maliyetleri standardıdır. Ülkemizde işletmelerin uyguladıkları finansman kaynağı için tahakkuk eden maliyetleri hakkında VUK çıkarılmıştır. Bu kanunda gerekli yöntemler ve uygulamalar açıklanmıştır. Dünyada ise uygulanan Uluslararası Muhasebe Standartları mevcuttur. Bu standartlar Türkçeye çevirisi yapılarak ülkemiz de de Türkiye Muhasebe Standartları olarak uygulama da sağlanmıştır.Türkiye'dekiborçlanma maliyetlerinin muhasebe uygulamaları incelendiğinde, Türkiye Muhasebe Standartları ve Vergi Usul Kanunu arasında bazı farklılıklar bulunmaktadır. Türkiye'deki borçlanma maliyetlerinin muhasebe uygulamaları incelendiğinde, Türkiye Muhasebe Standartları ve Vergi Usul Kanunu arasında bazı farklılıklar bulunmaktadır. Bu çalışmada Vergi Usul Kanunu ve TMS 23 Borçlanma Maliyetleri standardının uygulama esasları ve bu standarda göre yapılması gereken muhasebe kayıtları örneklerle açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmada söz konusu muhasebe standartlarının önemli noktaları incelenmiş, birbirleri ile olan ilişkileri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
As a result of increasing competition due to the globalization today, the amount of foreign resources used by enterprises increased, and the use of foreign resources increased the importance of accounting transactions in borrowing costs. In our country, as complies the UMS / UFRS, Turkish Accounting Standards have been published. One of these standards is the TMS 23 Borrowing Costs standard. In Turkey, the VUK has been deducted from the costs incurred by the enterprises for their financing. This law describes the necessary methods and applications. International Accounting Standards are applied in the world. These standards have been translated into Turkish and are used in the application as Turkey Accounting Standards. When examining the accounting treatment of borrowing costs in Turkey, there are some differences between Turkey Accounting Standards and Tax Procedure Law. When examining the accounting treatment of borrowing costs in Turkey, there are some differences between Turkey Accounting Standards and Tax Procedure Law. In this study, the application of Tax Procedure Law and TMS 23 Borrowing Costs standard and the accounting records to be made according to this standard are explained with examples. In this study, the important points of these accounting standards were examined and their relations with each other were determined.