TMS' ye göre nakit akış tablosunun düzenlenmesi ve bir uygulama
Arrangement of cash flow statement according to Turkish accounting standards and implementation
- Tez No: 579378
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN TAŞTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Nakit, Nakit Akış Tablosu, TMS, Standart, Cash, Cash Flow Statement, TMS, Standard
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
İnsanlar emeklerinin hakkı olan parayı kazanmaya başladığı andan itibaren, nakit giriş ve çıkışlarını kontrol etmeye başlarlar. Kar elde etme amacıyla kurulan işletmeler için, bu kontrol daha önemlidir. Nakit akışlarını daha detaylı ve düzgün bir rapor şeklinde kontrol etmek isteyen işletmeler, nakit akış tablosuna başvurur. Bu çalışmanın amacı, nakit ve nakit benzerleri ile nakit akış tablosu hakkında bilgiler vermek, nakit akış tablosunun kalemlerini incelemek ve bir uygulama ile nakit akış tablosunu anlatabilmektir. Bu çalışmanın ikinci bölümünde, finansal tablolar hakkında bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümünde, nakit akış tablosu hakkında genel bilgiler verilmiştir. Ayrıca, nakit akış tablosunun Türkiye'deki düzenlemeleri, Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğine göre, Türkiye Muhasebe Standartlarına göre, BOBİ FRS'ye göre ve Bankacılık Mevzuatına göre incelenmiştir. Ayrıca TMS 7 Nakit Akış Tablosu Standartı hakkında bilgiler verilmiştir. Dördüncü bölümünde, bir limited şirketine ait nakit akış tablosu endirekt yönteme göre düzenlenmiş ve bu tablonun hesaplamaları gösterilmiştir. Nakit akışının bilinmesi, işletmeler açısından hayati bir öneme sahiptir. Hem kendi içlerindeki nakit akışının kontrolünü, hem de farklı muhasebe metotları kullanılan diğer işletmelerle kendisini mukayese etme imkanı sağlar.
Özet (Çeviri)
Since the day men started earning the money they deserved humans controlled their income and expenses. This control is even more important fort he businesses that aim to make profit. Businesses that want to control their cash flows with a more detailed and planned way uses cash flow statements. The goal of this research is to give information about cash flow statements using cash and similar things, study the entries of cash flow statement and demonstrate a statement to teach about it. In the second part of research, general information about financial tables are given. In third part, general information about cash flow statements are given. Furthermore regulations of cash flow statement in Turkey examined according to Accounting System Application Communique, Turkish Accounting Standards, BOBI FRS and Law of Banking. Also informations about TMS 7 cash flow statement are given. In fourth part a cash flow statement that belongs to a limited company is arranged according to indirect way. Knowing about the cash flow is lethal for businesses. It allows them to control the inner cash flow and gives them a chance to compare themselves with other businesses that use different accounting methods.