Onkolojik cerrahi geçiren hastaların spiritualite ve umut durumlarının belirlenmesi
The identification of the spirits and mental states of patients who had oncologic surgery
  1. Tez No: 579450
  2. Yazar: ŞULE YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLA YAVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Kanser, Spiritualite, Umut, Nursing, Cancer, Spirituality, Hope
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma onkolojik cerrahi geçiren hastalarda spiritualite ve umudu etkileyen durumların belirlenmesi ve aralarındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapıldı. Araştırma 01 Ağustos 2018- 01 Şubat 2019 tarihleri arasında Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastahanesi genel cerrahi servisi ve onkoloji polikliniğinde yapılmış tek merkezli, tanımlayıcı tipte bir araştırmadır. Örneklem ölçütlerini sağlayan araştırmaya katılmayı kabul eden 204 gönüllü hasta araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Veriler araştırmacı tarafından araştırmanın amacına uygun olarak ilgili kaynaklardan yararlanılarak geliştirilen veri toplama formu, Beck Umutsuzluk Ölçeği (BUÖ) ve FACIT-Sp-12 Manevi İyilik Hali Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin istatistiksel analizi SPSS 20.0 windows paket programı ile yapılmıştır. İstatistiksel anlamlılık için p0.05). Hastaların yaş gruplarına göre BUÖ'den aldığı toplam puan ortalaması arasında fark istatisitksel olarak anlamlı bulundu (p0.05). FACIT-Sp-12 ile BUÖ arasında negatif yönlü orta düzeyde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulundu. (r=-0.423, p=0.000). Onkolojik cerrahi geçiren hastalarda manevi iyilik toplam puan ortalaması arttığında umutsuzluk toplam puan ortalaması azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was made to investigate the statements which affect spirituality and hope of patients' undergone oncologic surgery and was to analyze the relation between them. This study is a single-centered, descriptive research which took place on the dates between 1 August 2018 and 1 February 2019 in Sahinbey Research and Practice Hospital, general surgery service and oncology polyclinic. 204 volunteer patients who provides sample criteria made up the sampling of the study. The data was collected with the data collection form which was improved by the researcher, Beck's Hopelessness Scale and FACIT-SP-12 Spiritual Well-being Scale. The statistical analysis of data was made with SPSS 20.0 Windows packaged software. P0.05). The difference between the total average points which was gathered from Beck's Hopelessness Scale was founded meaningful according to the patients age statuses (p0.05). A negative directed, moderately and statistically meaningful correlation was founded between FACIT-Sp-12 and Beck's Hopelessness Scale (r=-0.423, p=0.000). When the spiritual well-being total point average of patients undergone oncologic surgery increases, the hopelessness total point average decreases.