Boşanma sürecindeki ve evli bireylerin bilişsel duygu düzenleme sıkıntıyı tolere etme ve yaşam doyumlarının incelenmesi
İnvestigating of cognitive emotion regulation, distress toleration and life satisfaction of persons in the divorce process and married
  1. Tez No: 579659
  2. Yazar: TUBA KÖSE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAMER ERGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Boşanma Sürecindeki Bireyler, Evli Bireyler, Bilişsel Duygu Düzenleme, Sıkıntıyı Tolere Etme, Yaşam Doyumu, Persons In The Process of Divorce, Married Persons, Cognitive Emotion Regulation, Tolerating Distress, Life Satisfaction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu araştırmada boşanma sürecindeki ve evli bireylerin bilişsel duygu düzenleme, sıkıntıyı tolere etme ve yaşam doyumları arasındaki farklılıklar ve ilişkiler incelenmiştir. Ayrıca boşanma sürecindeki ve evli bireylerin bilişsel duygu düzenleme stratejileri çeşitli sosyodemografik değişkenlere göre de incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini İstanbul ilinde yaşayan 122 evli birey ve İstanbul Çağlayan Adliyesine boşanmak için başvuran 120 boşanma sürecinde olan birey olmak üzere toplamda 242 birey oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından oluşturulan Kişisel Bilgi Formu, Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği (Onat ve Otrar, 2010), Sıkıntıyı Tolere Etme Ölçeği (Akın, Akça ve Gülşen, 2014) ve Yaşam Doyumu Ölçeği (Dağlı ve Baysal, 2016) kullanılmıştır. Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği, Sıkıntıyı Tolere Etme Ölçeği ve Yaşam Doyumu Ölçekleri arasındaki ilişkilerin analizi için pearson korelasyonu kullanılmıştır. İkili grupların analizinde t-test, medeni duruma göre ayrı ayrı demografik değişkenlerin BDDÖ ve alt gruplarında fark oluşturup oluşturmadığının incelenmesi için ikili grupların analizinde t-test, grup sayısının 30'dan az olduğu durumlarda parametrik olmayan testlerden Kruskal-Wallis H ve Mann Whitney U testleri kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 21 kullanılmıştır. Anlamlılık değeri olarak 0.05 baz alınmış ve güven aralığı %95 kabul edilmiştir. Araştırma bulgularına göre bilişsel duygu düzenleme, sıkıntıyı tolere etme ve yaşam doyumu arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Değişkenler açısından ise boşanma sürecindeki ve evli bireyler arasında medeni duruma ve bazı sosyodemografik özelliklere göre farklılaşma olduğu görülmüştür. Bulgular alanyazın çerçevesinde tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study examined the differences and relationship between the cognitive emotion regulation, distress toleration, and life satisfaction of persons in the process of divorce and married. Also, in the process of divorce and married individuals' cognitive emotion regulation strategies were also examined according to the various sociodemographic variables. The sample of the study was consisted of 122 married persons and 120 persons in the process of divorce have recoursed to divorce to Çağlayan Courthouse and total of 242 persons that living in İstanbul. The data was collected through the Personal Infornmation Form prepared by the researcher, Cognitive Emotion Regulation Scale (Onat and Otrar, 2010), Distress Tolerance Scale (Akın, Akça and Gülşen, 2014) and Life Satisfaction Scale (Dağlı and Baysal, 2016). Pearson correlation was used for analysis the relationships between Cognitive Emotion Regulation Scale, Tolerance Tolerance Scale and Life Satisfaction Scale. In the analysis of binary groups, t-test was used for the analysis of the demographic variables according to the marital status and the differences in the subgroups of BDDÖ. In the analysis of the binary groups, in the cases where the number of the groups were less than 30, Kruskal-Wallis H and Mann Whitney U were used in the non-parametric tests. SPSS 21 was used for data analysis. The significance level was taken as 0.05 and the confidence interval was accepted as 95%. According to the findings of the study, significant relationships were found between cognitive emotion regulation, distress tolerance and life satisfaction. In terms of variables, it was observed that there was a difference between persons in the process of divorce and married persons according to marital status and some sociodemographic characteristics. Findings were discussed and suggestions were made in the ligth of related literature.