Anne baba tutumları ile 5-7 yaş çocukların bilişsel işlemler performansı arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between perceived parental attitudes and cognitive process performance of children aged 5-7 year
- Tez No: 579660
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAMER ERGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilişsel İşlem, Bilişsel Gelişim, Anne Baba Tutumları, PARI
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmada 5, 6, 7 yaş çocukların bilişsel işlem performansları ile bu çocukların anne ve babalarının tutumları arasındaki ilişki çeşitli demografik değişkenlere göre incelenmiştir. Araştırmaya katılan çocuklara Bilişsel Değerlendirme Sistemi (Cognitive Assessment System- CAS); anne ve babalara ise Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutum Ölçeği (PARI) uygulanmıştır. Örneklemin demografik bilgileri araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu ile toplanmıştır. Araştırma örneklemi; İstanbul ili 2018- 2019 eğitim öğretim yılında özel anaokulu ve ilköğretim okullarında öğrenim gören 60 çocuk ve çocukların 60 anne ve 60 babasından oluşmuştur. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 17,0 paket programı ile analiz edilmiştir. Analizlerde anlamlılık düzeyi 0,05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma bulgularına göre; annelerin ebeveynlik rolünü reddetme tutumları ve baskı disiplin tutumları ile çocukların bilişsel işlem performansları arasında negatif anlamlı ilişki olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Aile içi geçimsizlik tutumuna sahip babalar ile çocukların bilişsel işlem performansları arasında negatif anlamlı ilişki olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Araştırmanın sonucunda anne baba eğitim düzeyi, algıladıkları ekonomik durum, çocuk cinsiyet, yaş, kardeş sayısı, doğum sırası değişkenleri ile anne baba tutumları ve çocukların bilişsel işlem performansları arasındaki bulgular istatistiksel olarak anlamlı çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, relationship between the attitude of parents and cognitive process performance of pre-school and primary school children age of 5, 6, 7 was examined according to various demographic variables. In study; cognitive operations of children of 5, 6, 7 were measured with Cognitive Assessment System (CAS) and parents' attitude measured with Parental Attitude Research Instrument (PARI). The demographic information of the research was collected by Personal Information Form developed by the researcher. Research sample was consisted of 60 pre and primary school children studying at private schools in 2018-2019 educational year at İstanbul and their 60 mothers and fathers. The statistical evaluation was performed using the SPSS 17,0 Software. The relevance threshold was 0.05 in all analyses. The results of the study revealed that, attitude of mother to reject housewife role and pressure and discipline attitude subscales were correlated with cognitive processing performance of children. The results of the study revealed that, fathers attitudes for family incompatibility subscales were correlated with cognitive processing performance of children. Also; There are statistically significant relationships between parental attitudes and children's cognitive processing performances with parents' education level, age, economic status and child gender, age, number of siblings, birth order variables. Keywords; Cognitive Process, Cognitive Development, Parental Attitudes, PARI