Ayfer Tunç'un romanlarında toplumsal cinsiyet
Social gender in the novels of Ayfer Tunç
- Tez No: 580259
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜHEYLA SARITAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Sociology, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ayfer Tunc, gender roles, woman, violence
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada, Ayfer Tunç'un romanlarından hareketle toplumsal cinsiyet rolleri değerlendirilerek kadın ve erkeklik durumları tespit edilmeye çalışılmıştır. Toplumsal cinsiyet kavramına ilişkin kavramlar açıklanmaya çalışılmış ve beraberinde toplum tarafından kadınlara yüklenen roller çerçevesinde kadınların vermiş oldukları tepkiler açıklanmıştır. Ayfer Tunç'un romanlarındaki toplumsal cinsiyet rollerinin ele alındığı bu çalışma, Feminist ve psikanalitik bağlamlarda incelenmiştir. Kadın ve erkek karakterlerinin söylemlerinden, bulundukları davranışlardan, tepkilerden hareketle Ayfer Tunç'un romanlarının sosyal ortamı anlaşılmaya ve değerlendirilmeye çalışılmıştır. Ayfer Tunç'un romanlarından hareketle, kahramanların sergilemiş oldukları farklı kadınlık ve erkeklik rollerine karşı yapmış oldukları yorumları, tenkitleri görmek mümkündür. Ayfer Tunç, romanlarında erkek şiddetine maruz kalan, çıkış yolları arayan, emek sömürüsüyle karşılaşan, kendisine yüklenmiş sorumluluklara çoğu zaman boyun eğen, fedakâr, yalnız ya da yalnızlaştırılmış, varoluş sancıları çeken, kadın kahramanları ele almakla birlikte şiddeti normalleştiren, doğal gören, kadın emeğini sömüren, kadının varlığını görmezden gelen, bencil, ilgisiz erkek kahramanları da ele almıştır. Romanlarında, toplum baskısı ve çocukluk travmalarını atlatamamaları nedeniyle kendilerini yaşama ait hissedemeyen bireylerin, özellikle kadınların tükenişleri anlatılırken, her şeye rağmen insan olmanın getirdiği yaşama isteği de vurgulanır. Çalışmamızda aynı zamanda modernleşmeyle birlikte toplumsal yaşamda meydana gelen değişikliklerin kadın-erkek rolleri üzerindeki etkileri üzerinde de durulmuştur. Anahtar Kelimeler; Ayfer Tunç, toplumsal cinsiyet rolleri, kadın, şiddet
Özet (Çeviri)
In this study, it has been observed the gender roles and manhood through the novels of Ayfer Tunc. It is explained the terms related to gender and the reflections of women to the gender roles given by society as well. This study which is about gender roles in the novels of AyferTunc also focuses on the contexts of feminism and psychoanalytic. The social environment in the novels of Ayfer Tunc has been tried to understand through the women and men characters as well through their declarations, behaviors and reactions. In this study, it is possible to observe the reflections and criticism of different womanhood and manhood roles in the novels of Ayfer Tunc. In her novels, Ayfer Tunc also has dealt with not only the woman characters who seeks out ways, faced with labor exploitation or are exposed to male violence but also the man characters who standardize violence, ignoring the presence of woman, irresponsible and selfish. In her novels, Ayfer Tunc also emphasizes people who do not feel alive because of the lack of social pressure or people who have childhood traumas and the women who burnout or desire for life as well. In the study, we also explore on the effects of changes in social life and effects of genders roles along with modernism in society.