Ayfer Tunç'un Kapak Kızı, Yeşil Peri Gecesi ve Osman romanlarında kadın kimliğinin cinsiyetlendirilmesi ve beden
Gendering of female identity and the body in Ayfer Tunç's novels Kapak Kizi, Yeşil Peri Gecesi and Osman
- Tez No: 878186
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞENAY KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ataerki, beden, toplumsal cinsiyet, kimlik, bedenlenme, kadın yazını, Patriarchy, body, idedtity, gender, embodiemnt, women's writing
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Kişilerin var oluşu ve toplumsallaşma süreci eşit koşullar altında gerçekleşmez. Ataerkil iktidar ilişkilerinin hüküm sürdüğü toplumsal yapılarda, kişiler arasındaki ilk ayrım kadın/erkek ayrımıdır. Bedenin gösterge değeri üzerinden yapılan kadın/erkek ayrımıyla kişi, ataerkil olarak düzenlemiş toplumsal yaşama uyumlanmaya hazırlanır. Toplumsal cinsiyetlerine uygun düşünüş ve davranış kalıpları kadın ve erkeğin toplumsal cinsiyet performanslarını belirler. Ataerkinin belirleyici olduğu toplumsal yapılarda beden, kişinin toplumsal cinsiyetini tayin edici ilk gösterge olmakla birlikte; toplumsal cinsiyetli kimliğin inşasında da hep hatırlanan ve hatırlatılan unsur olur. Ataerki bedeninden tanıdığı kadını, bedenine müdahale yoluyla denetler ve ona makbul kimlikler atar. Beden denetimine ya da kimliklendirme sürecine uyumlanmamayı seçen kadın özneleri, bedenleri üzerindeki tasarruf hakkını kabul etmeyerek, makbul olmayan kadın olarak tarif eder. Bununla birlikte, ataerkil beden müdahalesi sadece makbul kadın kimliğini kurma amacı taşımaz, kadın bedenini meta değeri ve arzu nesnesi olarak tekrar tekrar üretir. Bu tez çalışmasında Ayfer Tunç'un Kapak Kızı, Yeşil Peri Gecesi ve Osman romanları, toplumsal cinsiyetli kimliğin inşasında ataerkinin kadın bedenine ve kimliğine müdahalesi, kadın kimliğinin bedeninin gösterge niteliğine indirgenmesini ve kadın/erkek kimliklerinin ataerkil performansları noktalarından feminist yapısökümcü yöntemle incelenmeştir.
Özet (Çeviri)
The existence and socialization process of individuals do not occur under equal conditions. In social structures where patriarchal power relations prevail, the primary distinction among individuals is the male/female dichotomy. Through the male/female distinction based on the symbolic value of the body, individuals are prepared to conform to the patriarchally organized social life. The patterns of thought and behavior appropriate to their gender determine the gender performances of men and women. In social structures where patriarchy is predominant, the body is the primary singificant that determines an individual's gender; it is also a constantly remembered and reminded element in the construction of gendered identity. Patriarchy controls women, whom it recognizes by their bodies, through interventions in their bodies and assigns them acceptable identities. Women who choose not to conform to body control or the identity construction process reject the authority over their bodies and are thus defined as unacceptable women. Additionally, patriarchal body intervention does not solely aim to establish acceptable female identities; it repeatedly reproduces the female body as an object of desire and a commodity. In this thesis, Ayfer Tunç's novels Kapak Kızı, Yeşil Peri Gecesi, and Osman are examined through a feminist deconstructive method in terms of patriarchal intervention in women's bodies and identities in the construction of gendered identity, the reduction of female identity to the indicative nature of the body, and the patriarchal performances of male and female identities In this context, the formation of characters and the ways they perceive each other's identities will be revealed, and the relationship between the characters' existence and their perception of each other with patriarchal ideology will be demonstrated.