Türkiye'de muhasebe meslek mensubu olmak için girilen sınavların ve meslek mensuplarının incelenmesi 2009-2017
Assessment of entrence examinations in turkey for accounting career companions and career owners 2009-2017
- Tez No: 580405
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKERİYA EMRE ERKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe, TÜRMOB, TESMER, Mali Müşavirlik, Muhasebe Meslek Mensubu, Accounting, TURMOB, TESMER, Financial Advisor, Professional Accountant
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Teknolojinin ilerlemesi, mesleğin kapsamının genişlemesi, parasal işlerin karmaşıklığı gibi sebepler mesleğin sürekli olarak güncel, kanunlara mevzuatlara ve gelen değişikliklere adapte olmasını gerektirmiştir. Bu sebeple daha öncelerde belirli standartlara sahip olmayan herkesin yapabildiği bu meslek işin ehemmiyeti ve gerekliliklerinden ötürü belirli eğitim ve sınavları kapsayan nitelikli eleman ihtiyacını doğurmuştur. Ülkemizde 1989 yılında çıkartılan Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebecilik Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu ile kısa sürede örgütlenerek günümüzde çokça tercih edilen bir meslek haline gelmiştir. Bu sebeple bu çalışmada muhasebe kavramı ve meslek uygulayıcıları kavramları ele alınmıştır. Ardından meslek uygulayıcısı olmak için tabi olunan sınavlar; katılım ve başarı oranları, demografik bilgiler gibi çeşitli yönlerden incelenmiştir. Son bölümde illere ait meslek mensuplarının profilleri tanımlanmıştır. Bu veriler yıl bazında ve il bazında detaylı olarak aktarılmıştır. Getirilen standartlardan sonra mesleğe olan talebin değişimi incelenmiştir. Sonuç olarak TÜRMOB verileri meslek mensuplarını; eğitim, yaş, cinsiyet yönünden, yılları; oda sayıları, sınav katılım ve başarı oranları, verilen eğitimler ve içerikleri yönünden, illeri; meslek uygulayıcılarının dağılımı, bağımlı ya da serbest çalışmaları, kaşe kullanım oranları yönünden incelenmiş ve tablolaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Technological development, enlargement of career scope and the complexity of monetary operations resulted in the espansion of this career whit its adaptations to existing legislative regulations and new variabilities. As a result this career, which was carried out by even those without any standards, gave rise to the need for standard education and examinations for determination of personnel within this field. As result of Turkish law enshrinrmrnt 1989 surrouding independent, chartered and public certifird accountancy, our country has seen a progressive and consistent rise in the accounting practice namely becoming a popular career path. For this reason in this study accounting and career application concepts are considered. Subsequently, adaptable examinations for career applicants, participation and success rates, demographic information and alike are examined from different points of view. In the last section, career companion profiles are introduced on the basis of cities. These data are transferred in detail on annual and city bases. After the suggestion of standards the changes in demand belonging to the career is investigated. As conclusions TÜRMOB data are investigated and put into table forms on the bases of career companion, education, age, gender, in addition to years, room numbers, examination participation and success ratios, trainings and content wise and finally cities, distribution of career applicants, dependent or free works, cachet.