Kan kültürlerinden izole edilen Staphylococcus'ların biyofilm ve direnç özelliklerinin araştırılması
Investigation of biofilm and resistance properties of Staphylococcus isolated from blood cultures
  1. Tez No: 580499
  2. Yazar: SONGÜL KARTAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ONUR ALADAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antibiyotik Direnç Özellikleri, Biyofilm, Stafilokoklar, Antibiotic Resistance Properties, Biofilm, Staphylococcus
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Laboratuvar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Doğada çok yaygın bir şekilde bulunan stafilokok türü bakteriler, gıda zehirlenmesi başta olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açarak insan sağlığını ciddi ölçüde tehdit edebilmektedir. Öte yandan bu tür bakterilerin biyofilm oluşturması ise, hastalıkların şiddetini artırmaktadır. Serbest dolaşan organizmaların uygun yüzeye tutunarak oluşturdukları bir tabaka özelliği taşıyan biyofilm tabakası, stafilokokların çeşitli antibiyotiklere direnç göstermesinde etkili olabilmektedir. Biyofilmin söz konusu bakteriler açısından artan önemine bağlı olarak ulusal ve uluslararası literatürde biyofilm üzerine yapılan çalışmaların giderek arttığı gözlenmektedir. Bu çalışmalarda genel olarak stafilokokların biyofilm ve direnç özellikleri araştırılmıştır. Bu çalışmada, kan kültürlerinden izole edilen 55 stafilokokun biyofilm ve direnç özellikleri araştırılmıştır. İncelenen suşların % 10'u Ampisilin/Sulbaktam'e; % 22'si Tetrasiklin'e; % 16'sı Teikoplanin'e; % 15'i Trimetoprim'e; % 31'i Fusidik asit'e; % 60'ı Penisilin'e; % 16'sı Linozolit'e ve % 9'u Rifampin'e karşı direnç göstermiştir. Ayrıca ilgili suşlarda Eritromisin'e karşı direnç % 18; Siprofloksasin'e karşı direnç % 13' ve son olarak Meropenem'e karşı direnç % 11 olarak saptanmıştır. Böylece suşların en çok penisilin türü antibiyotiklere karşı direnç oluşturduğu belirlenmiştir. Üstelik 1, 18, 20, 35 ve 38 nolu suşların biyofilm açısından pozitif özellik gösterdikleri belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar neticesinde, söz konusu bakterilerin yol açtığı hastalıkların tedavi sürecinde biyofilm oluşturup oluşturmadıklarının tespit edilmesi ve buna uygun bir antibiyotik türü seçiminin yapılmasının son derece önemli olduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla biyofilm oluşumunun çeşitli yöntemlerle araştırılmasının tedavi sürecinde son derece önemli olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Staphylococcus bacteria, which are very common in nature, can cause various diseases, especially food poisoning, and can seriously threaten human health. On the other hand, biofilm formation of such bacteria increases the severity of diseases. The biofilm layer, which is a layer formed by free-circulating organisms clinging to the appropriate surface, can be effective in resistance of staphylococci to various antibiotics. Due to the increasing importance of biofilms for these bacteria, it is observed that studies on biofilms are increasing in national and international literature. In these studies, biofilm and resistance properties of staphylococci were investigated. In this study, biofilm and resistance properties of staphylococci isolated from various sources were investigated. 10% of the strains were resistant to Ampicillin/Sulbactam; 22% had tetracycline; 16% to Teicoplanin; 15% to Sulfametanol Trimethoprim; 31% of Fucidic acid; 60% to Penicillin; 16% showed resistance to Linosolite and 9% to Rifampin. In addition, the resistance to erythromycin was 18% ; Resistance to Ciprofloxacin was found to be 13% and finally to Meropenen was 11% . Thus, it was determined that strains were resistant to penicillin type antibiotics. Moreover, it was determined that strains of 1, 18, 20, 35 and 38 were positive for biofilm. As a result of the results obtained, it was determined that it is very important to determine whether the diseases caused by the bacteria are biofilm during the treatment process and to choose an appropriate antibiotic type. Therefore, it has been found that investigating biofilm formation by various methods is extremely important in the treatment process.