Ч. АЙТМАТОВДУН ТООЛОР КУЛАГАНДА (КЫЗКАЙЫП) РОМАНЫНДАГЫ ТАГДЫР МАСЕЛЕСИ
Cengiz Aytmatov'un Dağlar Devrildiğinde Ebedi Nişanlı) romanındaki kader meselesi
  1. Tez No: 580531
  2. Yazar: MİRGÜL TEKEŞOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDİLDAJAN AKMATALIEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: C.Aytmatov, inanç, kader, sorumluluk, ahlak, roman, Ch.Aitmatov, faith, fate, responsibility, morality, novel
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Kırgızca
  9. Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 19
Özet
Çalışmamız“C. Aytmatov'un Dağlar Devrildiğinde (Ebedi Nişanlı) romanında kader meselesi”konusu üzerinedir. Genel olarak burada kader kavramının açıklanması, kader inancının çeşitli devirlerde ve kavimlerde çeşitli algılanmasına bakıldı. Büyük yazar C. Aytmatov'un bu konudaki düşünceleri ve adı geçen romanda onun edebi işleniş tarzına bakıldı. Çalışmamızın I. Bölümünde kader kavramına dair elimize geçen kaynakları kullandık. Genel olarak kader meselesinin etarafında yorumlar yaptık. Kader kavramının kronolojik sırasına, insanlık tarihindeki yerine bakıldı. Yunan mitolojisi, Eski Roma uygarlığına ait kader meselesi ile ilgili anlayış ve geleneklere yer verildi. Burada, G. İsina, A. Karapetyants, M. Piotrovskiy, V. Strelkov, N. Rıskulov, K. İsmaylov'un konuyla ilgili çalışmaları bir de Kırgızca, Türkçe açıklamalı sözlükler, felsefe terimleri sözlüğü kullanıldı. Çalışmamızın II. bölümünde büyük yazar C. Aytmatov'un konu üzerine yazılmış makalelerine ve konuşmalarına baktık. Eserleri dışında ileri sürdüğü düşünce ve fikirlerini edebi çalışmalarında ustaca işlediğine tanık olduk. Yani, ele aldığımız“kader meselesi”üzerine yazar bir sohbeti sırasında şöyle diyor:“...insan ahlaki ölçütlere ve imana üygun davranışlarda bulunarak, kutsal yolu seçerek ve kendi ve başkaların kaderine sorumlulukla haraket etmesi gerekir.”Bu fikrin yansımasını son romanda Arsen Samançin'in kişiliğinden ve davranışlarından görüyoruz. Çalışmamızın son III. bölümü genel olarak“Dağlar Devrildiğinde”romanı uzerinedir. Burda birinci ve ikinci bölümlerde topladığımız bilgileri kullanarak romanı analize ettik. Özellikle romandaki kader meselesine bakarken burdaki dini, felsefi temelleri belirtmeye çalıştık. Dini dediğimizde, İslam dinindeki Allah'a olan inançın altı temelinden“Kadere, Pegamberlere, Kutsal Kitaplara, Meleklere, Cinlere, Kıyamet'e inanmak”büyük yazarımız C.Aytmatov Peygamberlere, Kitaplara, Kıyamete ve Kadere olan inancı işlediğine, bunları gerçekten büyük bir inançla yazdığına tanık olduk. Felsefi açıdan aldığımızda yazaırın çoğunluk eserlerinde açıkça belirttiği“Söz”görüşüne de yer verdik. Yazar diyor:“Söz yok ise insan da yok, insan yoksa söz da yok.”,“Biz ölürüz – Söz kalır.”,“Söz – bizdeki ölümsüzlüğün temelidir.”v.s. Yazarın bu görüşünden biz birliğini çıkardık. C.Aytmatov'un dört romanını karşılaştırarak insanın sözü onun kaderini tayin edeceği sonucuna geldik. İkinci ve üçüncü bölümlerde C. Aytmatov'un 3. 4. 5. 6. 8. ciltlerini ve edebiyatçı: K. Asanaliev, L. Ükübaeva, A. Akmataliev, O. İbraimov, K. İbraimov, İ. Laylieva, A. Kadırmambetova, O. Söylemez, R. Korkmaz, ve A. Kolcu'nun v.s. çalışmalarından yararlandık.
Özet (Çeviri)
Our work is aimed to the problem of fate (destiny) in the novel“When the mountanins fall”of the Kyrgyz writer Chyngyz Aitmatov. There is a new theme and interestingly enough nearly concerns writer's spiritual researches. As, you know in many compositions writer touches such subjects as“meaning of life and being”,“space”,“human and universe”,“human and fate”e.t.c. It's impossible to research the human life and abilities without touching problem of fate. And Ch. Aitmatov in best shape improves it in his novels:“The Day Lasts More Than a Hundred Years”“The Scaffold”,“Cassandra's Brand”and particularly notable in his last novel“When The Mountains Fall”When we research the parts of project we come to next conclusion; There are given general description to conception of“Fate”. Development of researching problem was studied in chronological and temporal succession. The problem was analysed in Ch. Aitmatov's compositions as religional and philosophical conception. There are used G. Isina's, A. Karapetians's, M. Piotrovski's, V. Strelkov's, N. Ryskulov's, K. Ismailov's works, glossary of kirgiz and turkish languages and internet pages. The second part contains the ideas about researching problem in the Ch.Aitmatov's articles and interviews with him. There are reviewed the statements of writer about fate in articles and interviews. Here we were witnesses of Ch.Aitmatov's fate consideration is not in personal scale but in social and universe scale, also he considers conception of fate together with conceptions of“standart of behavior border”,“sacred way”,“responsibility”. The third part of dissertation was devoted to detailed analys of fate problem in the last Ch.Aitmatov's novel“When The Mountains Fall”. Here considered combination of writer's ideas in novel and life. Also given general analys to novel and determinated main idea and the theme of novel. There are used K.Asanaliev's, L. Ukubaeva's, A. Akmataliev's, O. Ibraimov's, K. Ibraimov's, I. Laylieva's, A. Kadirmanbetova's, O. Soylemez's, R. Korkmaz's, A.Kolju's and other writers works.