Kur'ân-ı Kerîm'de nasr kavramı sebepleri ve engelleri
  1. Tez No: 580771
  2. Yazar: MAHMOUD ALGUNIED
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET EMİN YURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Quran, Help, Nusret, Reason, Obstacle
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Nusret, çağımızın en önemli konularından birisidir. Özellikle günümüzde bu hal Müslümanlar için beklenen ve istenen bir durumdur. Hiç şüphe yok ki, biz bu asrımızda zayıflık ve mağlubiyetten muzdarib bir halde hayat sürdürüyoruz. Bundan dolayı Nusret ve mağlubiyetin nedenini bilmek, genel olarak Müslümanlar tarafından göz önünde bulundurulması gereken bir şeydir. Özellikle din bilimi uzmanları, ilahiyatçılar, bu konuyu tartışmalı, Nusret'in geliş sebeplerini bilmeli ve araştırma yapmalıdırlar. Bununla birlikte yenilginin de nedenleri araştırılmalı, bu konuda çalışmalar yapılarak özel bir gayret gösterilmelidir. Müslümanların istedikleri Nusret, işte bu Hanif olan dinin Nusret'idir. İşte bu olay iki dünya saadetine sebep olan bir devirdir. Bu nacizane çalışmamız giriş, önsöz ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında konunun ehemmiyeti, önsöz kısmında Nusret'in önemi, İslam Ümmeti hayatındaki önemi, aralarındaki şefkat ve izzetini arttırması ve Nusret'in Müslümanların temel gayelerine ulaşmasını hedeflemektedir. Bundan sonra ise bahis hakkında bilgiler, Nusret'in tanımı, onun oluşum sebepleri, incelemeleri, engelleri ve engellerden kurtulma çareleri izah edilmiştir. Birinci bölümde Nusret'in tanımı, dil ve terminolojik yönden açıklamaları ve diğer anlamları ele alınmıştır. Burada geniş bilgi kaynaklarından istifade edilmiştir. Bu bölümde Nusret terimi için diğer anlamları hakkında da söz yürütülmüştür. Nitekim Nusret sadece muharebe alanında elde edilen bir zafer değildir ve bu konuda geniş bilgi çalışmada izah edilmektedir. Bununla birlikte Nusret açıklamaları Kur'ân-ı Kerîm ve Hadîs-i Şerîf'ler ışığında da açıklanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde ise Nusret'in tanımı, Sünnetullah'a yani; Allah'ın koyduğu kanun ve nizama göre anlatılmış, İkinci bölümün son kısmında Allah'ın zaferine ancak bu yol ile ulaşılabileceği fikri yürütülerek Allah'ın Nusret'ine ulaşabilmenin fedakârlık gerektirdiğinden bahsedilmiştir. Konu ile irtibatlı olarak şehadetin önemi, Yüce Allah'ın ve insanların katındaki değeri dile getirilmiş, zaferin elde edilmesi hususundaki etkileri üzerinde de durulmuştur. Çünkü şehadet konusu doğrudan Nusret konusu ile yan yanadır. Sonuç kısmında ise Nusret'e erdiren sebepler, temel bulgular ve bir takım öneriler sunulmuştur. Anahtar Kelimler: Kur'ân, Nasr, Nusret, Sebep, Engel.
Özet (Çeviri)
Nusret is one of the most important subjects of our time. Especially today, this situation is expected and desired for Muslims. There is no doubt that we are living in this century suffering from weakness and defeat. Therefore, knowing the cause of Nusret and defeat is something that should be considered by Muslims in general. In particular, religious scholars, theologians should discuss this issue, know the reasons of Nusret's coming and do research. However, the causes of defeat should be investigated and special efforts should be made by conducting studies on this subject. The Nusret that Muslims want is the Nusret of this Hanif religion. This event is a period that leads to two world bliss. This work humbly consists of introduction, preface and two parts. In the introductory part, the importance of the subject, the importance of Nusret in the foreword, the importance of the life of the Islamic Ummah, to increase the compassion and glory between them and aims to achieve the basic objectives of Muslims. After that, information about betting, Nusret's definition, reasons for its formation, investigations, obstacles and obstacles to get rid of obstacles are explained. In the first part, Nusret's definition, language and terminological explanations and other meanings are discussed. It has benefited from extensive information sources here. In this section, other meanings for the term Nusret were mentioned. As a matter of fact, Nusret is not only a victory in the field of combat and extensive information is explained in the research. However, Nusret explanations were tried to be explained in the light of Quran and Hadith Sharif. In the second part, the definition of Nusret, Sunnetullah; In the last part of the second part, the idea that the victory of Allah can be reached only by this way is carried out and that it is necessary to sacrifice to reach the Nusret of Allah. In connection with the subject, he expressed the importance of martyrdom and its value in the sight of God and people, and its effects on achieving victory were emphasized. Because the subject of martyrs is next to the pole with the subject of Nusret. In the conclusion part, the reasons, basic findings and some suggestions for Nusret