Azerbaycan'da işçi sendikalarının çalışma ilişkileri üzerindeki etkisi
The effect of worker unions on work relations in Azerbaijan
- Tez No: 580832
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEŞE SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sendika, İşçi Sendikası, Çalışma ilişkileri, Azerbaycan Cumhuriyeti, Trade Union, Labor Union, Labor relations, Republic of Azerbaijan
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Sendikalar modern toplumun en önemli kurumlarından biridir, çünkü modern toplumlardaki sınai ilişkiler sendikaların araçsal rolünü gerektirir. Modern sistemin yanı sıra işçi hareketi ve işçiler için sendikalara ihtiyaç vardır. Ancak, sendikaların sosyal rolleri ve işçi sendikaları için bilinçlilik, farklı toplumlarda ve farklı zamanlarda farklılık göstermektedir. Sanayi devriminden sonra işçiler haklarını ve çıkarlarını korumak için kendilerini temsil eden bir kuruma ihtiyaç duyuyorlardı. Bu tür kolektif işçi hareketi, işçi sınıfı kimliği oluşumu için çok önemliydi. Başka bir deyişle, sendika bilinci, sınıf bilincine doğru atılan ilk adımdı. Bu çalışmada, Azerbaycan`da sendika bilinci ve çalışma ilişkileri ilişkisi araştırılmış ve analiz edilmiştir. Böyle bir analiz yapmak için, işçi hareketleri ve sendikacılığın tarihi, gelişimi, uygulamaları; hem Azerbaycan`da hem de ötesinde siyasi ve ideolojik değişim; sendika bilincinin oluşumunu ve işçi kimliğini ve ilişkilerini anlamak için emek sürecinin yapısal sorunları, iş organizasyonu, ekonomik rekabet ve verimlilik ve küreselleşme faktörü göz önünde bulundurulmaktadır. Bu araştırmayı yaparak, işçilerin bakış açıları teorik tartışmalara paralel bir temel oluşturmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Trade unions are one of the most important institutions of modern society, because industrial relations in modern societies require the instrumental role of trade unions. In addition to the modern system, there is a need for trade unions for the workers' movement and workers. However, the social roles of trade unions and awareness for trade unions vary in different societies and at different times. After the industrial revolution, workers needed an institution representing themselves to protect their rights and interests. This collective labor movement was crucial to the formation of working class identity. In other words, union awareness was the first step towards class consciousness. In this study, the relationship between union awareness and labor relations in Azerbaijan was investigated and analyzed. In order to make such an analysis, the history, development and practices of workers' movements and trade unionism; political and ideological change both in Azerbaijan and beyond; structural problems of labor process, work organization, economic competition and productivity and globalization factor are taken into consideration in order to understand the formation of trade union awareness and worker identity and relations. By conducting this research, workers' perspectives form a basis parallel to theoretical discussions.