Okun yasasının G7 ülkeleri için ampirik analizi: 1960-2018
Empirical analysis of the Okun's law for G7 countries: 1960-2018
- Tez No: 580927
- Danışmanlar: PROF. DR. RUŞEN FERDA HALICIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: işsizlik, büyüme, ADF Birim Kök Testi, Phillips-Perron Birim Kök Testi, ARDL Eşbütünleşme Testi, unemployment, growth, ADF Unit Root Test, Phillips-Perron Unit Root Test, ARDL Cointegration Method
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Okun yasası, işsizlik ve ekonomik büyüme arasındaki negatif bir ilişkinin açıklamasıdır. Tarihsel süreçte bu ilişkinin istikrarlılığını sağlamak zor olsa da; özellikle gelişmiş ülkeler için önemi yeniden gündeme gelmiştir. Bu çalışmada, işsizlik ve büyüme arasındaki istikrarlı ilişki G7 ülkeleri için ampirik olarak analiz edilmiştir. Bu ampirik çalışmada, en küçük kareler yöntemi, birim kök testleri ve ARDL eşbütünleşme yöntemi kullanılmıştır. ARDL eşbütünleşme yöntemi ile işsizlik ve büyüme arasındaki ilişkinin kısa ve uzun dönemde ilişkisi analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre; kısa dönemde G7 ülkelerinin tamamı için Okun yasası geçerlidir. Uzun dönemde, G7 ülkelerinde Okun yasasının geçerliliği yalnızca Kanada, Birleşik Krallık ve ABD için bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Okun's law explains the negative relationship between unemployment and economic growth. Although it is difficult to ensure the stability of this relationship in historical period; especially for developed countries, the importance of this relationship has come up again. In this study, the stable relationship between unemployment and growth was analyzed empirically for G7 countries. In this empirical study, OLS method, unit root tests and ARDL cointegration method are used. The relationship between unemployment and growth in short run and long run was analyzed by ARDL cointegration method. According to results of the analysis; in short run Okun's law is valid for all G7 countries. In long run, Okun's law is valid only for Canada, United Kingdom and United States among G7 countries.