Effects of gamification on students' motivation and vocabulary development
Oyunlaştırmanın öğrencilerin kelime öğrenimi başarısı ve motivasyonuna etkisi
- Tez No: 580964
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL TAKKAÇ TULGAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: oyunlaştırma, oyunlar, oyun öğeleri, motivasyon, kelime, gamification, games, game elements, motivation, vocabulary
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Bu çalışma oyunlaştırmayla ilgili veriyi toplayarak ve farklı oyun türlerini karşılaştırarak, oyunlaştırma yönteminin, öğrencilerin İngilizce kelime öğrenimi ve motivasyonlarına etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Çalışma sekiz haftalık bir süreçte Türkiye'de bir mühendislik fakültesindeki 48 üçüncü sınıf öğrencisiyle yürütülmüştür. Çalışmada kontrol ve deney grupları ile yarı-deneysel araştırma deseni kullanılmıştır. Öğrencilerin başarı düzeylerini ölçmek amacıyla ön-test ve son-testler, ve motivasyon düzelerini görmek için motivasyon anketi ve yarı yapılandırılmış görüşmeler olmak üzere nitel ve nicel veri toplama araçlarından faydalanılmıştır. Bulgular: Bulgular oyunlaştırmanın öğrencilerin başarı üzerinde geleneksel yönteme göre istatistiksel olarak daha çok katkı sağladığını göstermiştir. Dahası, yarı yapılandırılmış görüşmeler ve anketteki yararlılık değeri sonuçları, oyunlaştırma sonrasında deney grubundaki öğrencilerin İngilizce kelime öğrenmeye karşı daha olumlu düşüncelere sahip olduklarını ortaya çıkarmıştır. Öte yandan, anketteki diğer değerlerde grup içi ve gruplar arası düzlemde istatistiksel açıdan bir fark bulunamamıştır. Bunun yanı sıra, nitel veri sonuçları deney grubundaki öğrencilerin İngilizce kelime öğrenimine karşı daha olumlu yaklaşım gerçekleştirdikleri ve teknoloji temelli oyunlara nispeten oyun öğelerini daha fazla deneyimledikleri kart oyunlarından daha çok fayda sağladıklarını göstermiştir. Sonuç: Çalışmanın sonuçları göz önüne alındığında oyunlaştırmanın oyun öğeleri ve oyunların sunduğu verimli ve etkileşimli atmosferden yararlanarak öğrencilerin başarı düzeyleri ve motivasyonlarını geliştirdiği sonucuna varılabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The study aimed to find out the effects of gamification on students' knowledge of vocabulary and motivation towards English vocabulary learning by collecting germane information about gamification and comparing different types of games. Methodology: This study was conducted for 8-week with 48 third-grade university students at an engineering faculty in Turkey. The study adopted a quasi-experimental research design with experimental and control groups. Both qualitative and quantitative data collection methods, which included pre-tests and post-tests to measure the achievement of the students before and after gamification, motivation questionnaire, and semi-structured interviews, were employed to achieve results in accordance with the aim of this study. Findings: The results of the quantitative data of the study indicated that gamification contributed to success of the students in English vocabulary statistically more than the traditional method. Moreover, semi-structured interviews and utility value in the questionnaire revealed that students in the experimental group had more positive feelings towards learning English vocabulary after gamification. However, no significant change or difference in the other values of the questionnaire could be found within-groups and inter-groups. Besides, qualitative data results indicated that students in the experimental group developed a positive attitude towards learning English vocabulary, and they benefited from the board games more when compared to tech-based games with the help of game elements which were experienced more in the former. Conclusion: According to the results of the study, it can be concluded that gamification can foster students' achievement and motivation in a positive way with the benefit of game elements and fruitful and interactive environment that games present.