Coğrafi bilgi sistemleri(CBS) kullanılarak Türkiye için değişik bilgilerden oluşan veri tabanının hazırlanması
Preparation of database with various data for Turkey by using geographic information systems(GIS)
  1. Tez No: 58103
  2. Yazar: MEHMET TEKDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAMİ YEĞİNGİL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Geographic Information Systems(GIS), Database, Solar Energy, Spatial Data, Meteorologial Data
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
VI ÖZ Bu çalışmada, Türkiye genelinde toplanan güneş enerjisi, meteorolojik ve istatistik veriler kullanılmıştır. Coğrafi Bilgi Sistemi(CBS) kullanılarak bir bilgi bankası kurulmuştur. CBS' ni test etmek için çok sayıda sorgulama ve analiz uygulanmıştır. CBS altında bulunan veritabanı kullanılarak, sıcaklık, nem ve yağış gibi meteorolojik veriler tüm Türkiye için girilmiş ve güneş enerjisi değerlerini meteorolojik verilerden hesaplamak için yeni bir yöntem geliştirilmiştir. Geliştirilen yöntemi test etmek için, metodla bulunan değerler ölçüm sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır. Anahtar kelimeleri Coğrafi Bilgi Sistemleri(CBS), Veritabanı, Güneş Enerjisi, Mekansal Veri, Meteorolojik Veri
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT In this work, solar energy data, meteorological data and statistical data for Turkey were used. Database system was created by using Geographic Information Systems(GIS). Various query and analysis were applied to test CBS. Meteorological data such as temperature, relative humudity, rain fell for Turkey were added to database and a new method for estimating solar radiation data from meteorological data was developed. New method was tested by comparison of computed values with their corresponding experimental data values.